Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RSSS10198o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Podstawy produkcji rolniczej 2Kierunek:
Ochrona ŚrodowiskaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska, dr hab. Ireneusz Sosna, dr hab. Barbara Chrzanowska-DrożdżJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa teoretyczną wiedzę z zakresu warunków siedliskowych , w których prowadzona jest produkcja roślinna, oraz na temat zabiegów agrotechnicznych dla poszczególnych grup upraw i ich planowania. Student jest świadom zagrożenia dla środowiska spowodowanego przez nawożenie, stosowanie chemicznych środków ochrony roślin, uprawę roli, wymywanie biogenów i zubożenie flory i fauny. Zna biologiczną wartość roślin i ich znaczenie w żywieniu człowieka. Zna elementy uprawy roślin o wysokich i niskich wymaganiach agrotechnicznych
Umiejętności:
Student nabywa umiejętność opracowania kart technologicznych dla podstawowych grup użytkowych roślin. Potrafi różnicować uwarunkowania siedliskowe i agrotechniczne mające wpływ na wielkość plonów płodów rolnych, w tym warzyw i owoców. Rekomenduje rozwiązania prowadzące do zwiększenia efektywności produkcji.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student wykazuje zrozumienie związków przyczynowo-skutkowych: siedlisko - roślina uprawna - konsument. Docenia potrzebę dokształcania i integruje wiedzę z różnych dyscyplin. Przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa w trakcie wykonywanych zabiegów uprawowych oraz wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt. Wymagania wstępne:
Botanika, gleboznawstwo, żywienie roślin, wybrane elementy z przedmiotów z zakresu produkcji roślinnej.Treści kształcenia:
Teoretyczne podstawy uprawy roślin. Technologie upraw nisko i wysoko-nakładowych . Integrowana produkcja rolnicza. Kształtowanie wielkości i jakości plonu. Technologie uprawy roślin z uwzględnieniem negatywnego wpływu na środowisko rolnicze. Literatura:
1. Jasińska Z., Kotecki A. Szczegółowa Uprawa Roślin, T.I i II, 2003, wyd. UP we Wrocławiu;
2. Kołota E., Ormowski M., Biesiada A. Warzywnictwo,.2007, Wyd. UWP;
3. Pieniążek Sz. Sadownictwo, 1995, Wyd. PWRiLMetody oceny:
Metody oceny efektów kształcenia w kategorii wiedzy: egzamin pisemny w formie testu, kolokwia zaliczeniowe z ćwiczeń; w kategorii umiejętności: ocena umiejętności rozpoznawania roślin uprawnych i traw w różnych fazach rozwojowych oraz typów i ras użytkowych zwierząt. Ocena prezentacji ustnych i wykorzystania nowoczesnych technik prezentacji; w kategorii kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusje na zajęciach, zaangażowanie i postawa na egzaminie i kolokwiach. Uwagi: