Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10066o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo płodów ogrodniczychKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Eugeniusz Kołota, dr hab. Adam Szewczuk, prof. nadzw. Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student posiada umiejętności oceny przydatności uzyskanych w uprawie warzyw oraz owoców do ich krótkotrwałego i długotrwałego przechowywania. Zna warunki w jakich należy przechowywać poszczególne gatunki roślin oraz rodzaje pomieszczeń do przechowywania.Kompetencje:
Po zaliczeniu przedmiotu student będzie mógł być zatrudniony w sferze przechowalnictwa oraz dystrybucji warzyw i owoców na rynku hurtowym i detalicznym.Wymagania wstępne:
Warzywnictwo, Sadownictwo, Fizjologia roślin.Treści kształcenia:
Fizjologiczne przemiany zachodzące w warzywach i owocach przed i w trakcie przechowywania. Warunki i metody przechowywania. Zasady budowy i eksploatacji nowoczesnych obiektów przechowalniczych.Literatura:
1. Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL Poznań.
2. Gajewski M. 2001. Przechowalnictwo warzyw. Wydawnictwo SGGW Warszawa.
3. Lange E., Ostrowski W. 1992. Przechowalnictwo owoców. PWRiL Warszawa.
Metody oceny:
Zaliczenie pisemne ćwiczeń. Egzamin pisemny z przedmiotu.Uwagi: