Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10086o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Podstawy warzywnictwaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Eugeniusz KołotaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza-
Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości związane z biologią , wymaganiami glebowymi i klimatycznymi, zasadami nawadniania , nawożenia i uprawy poszczególnych gatunków warzyw polowych i pod osłonami. Wyjaśnia wpływ czynników mikroklimatycznych na roślinę uprawną , ocenia stan zagrożenia upraw przez choroby , szkodniki i chwasty O1-W06,O-W16
Umiejetności
Student nabywa umiejętności wyboru odmiany dostosowanej do obranego celu produkcji oraz skutecznych metod ochrony roślin. Określa optymalny termin zbioru, sposób traktowania posprzętnego warzyw. Potrafi opracować kartę technologiczną ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw na zbiór w różnych porach roku. O1-U03,O1-U04
Kompetencje:
Kompetencje społeczne-
Student wykazuje zrozumienie wpływu warunków siedliska na wzrost i rozwój roślin. Potrafi kształtować elementy mikroklimatu w uprawie pod osłonami i w polu z uwzględnieniem wymagań roślin, ochrony środowiska naturalnego i utrzymania żyzności gleby.O1-K03, O1-K04
Wymagania wstępne:
Fizjologia roślin, Gleboznawstwo, Nawożenie roślin ogrodniczychTreści kształcenia:
Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej warzyw, wymagań przyrodniczych, możliwości kształtowania mikroklimatu gleby i otoczenia roślin, rejonizacji i metod uprawy, nawożenia, pielęgnacji, metod zbioru i traktowania posprzętnego. Omawiane są podstawy produkcji ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw w polu i pod osłonami.Literatura:
1. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 2. Knaflewski M./ praca zbiorowa / 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL Poznań. Knaflewski M.(praca zbiorowa)2010.Uprawa warzyw w pomieszczeniach .PWRiL Poznań. 4. Rubatzky V.S., Yamaguchi M., World vegetables principles, production and nutritive values. Chapman and Hall. New York. 1996.Metody oceny:
zaliczenie Uwagi: