Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS20093o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Podstawy ogrodnictwa zrównoważonegoKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska, prof. dr hab. Adam Szewczuk Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę na temat podstaw zrównoważonej produkcji warzywniczej i sadowniczej, możliwości sterowania plonowaniem warzyw i roślin sadowniczych oraz wpływu uprawy zrównoważonej na ich wartość biologiczną.Kompetencje:
Umiejętność planowanie upraw ogrodniczych zgodnie z zasadami zrównoważonej produkcji roślinWymagania wstępne:
Botanika, Fizjologia Roślin, Warzywnictwo, Sadownictwo, Ogólna Uprawa Roli I Roślin, Entomologia, FitopatologiaTreści kształcenia:
Ogrodnictwo zrównoważone – ekologiczne podstawy, uregulowania prawne, rejonizacja produkcji ogrodniczej, ocena warunków środowiska, zmianowanie, dobór odmian.Literatura:
Dobrzański A., 1999. Ochrona warzyw przed chwastami. PWRiL Warszawa
Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., 2007. Warzywnictwo, Wyd. UP we Wrocławiu Siebeneicher G. E., 1997. Podręcznik Rolnictwa Ekologicznego. PWN Warszawa
Pieniążek S. A., 2000. Sadownictwo, PWRiL Warszawa
Metody oceny:
Egzamin pisemnyUwagi: