ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10113o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Ochrona roślin II
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Krzysztof Matkowski, dr inż. Jacek Jackowski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student identyfikuje podstawowe jednostki chorobowe występujące na roślinach ogrodniczych. Określa ich rolę oraz oddziaływanie na plon, jego ilość i jakość, jak również oddziaływanie ekologiczne czynników chorobotwórczych. Wskazuje metody ochrony roślin ogrodniczych przed chorobami jak również metody ograniczania populacji organizmów patogenicznych (R1A_W05, R1A_W06). Umiejętności: Student wyjaśnia procesy związane z występowaniem wirusów, bakterii i grzybów pasożytniczych. Opisuje proces patogenezy. Stosuje diagnostyczne metody laboratoryjne. Umie zastosować skale chorobowe. Umie oszacować wielkość strat. Umie przewidzieć wpływ czynnika chorobotwórczego na zysk gospodarstwa ogrodniczego (R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07).

Kompetencje: W przypadku wystąpienia choroby student organizuje działania zaradcze. Bada poziom zachorowań roślin Wskazuje na optymalne metody postępowania. Używa narzędzi służących do optymalizacji metod chemicznych. Stosuje metody alternatywne metody ochrony: biologiczną lub agrotechniczną (R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07).

Wymagania wstępne: Botanika, Biochemia, Fizjologia Roślin

Treści kształcenia: Fitopatologia jest nauką o chorobach roślin. Zajmuje się: wpływem biotycznych i abiotycznych czynników środowiska na rośliny; mechanizmami, które decydują o zdrowotności roślin; zależnościami pomiędzy rośliną a czynnikiem wywołującym chorobę oraz metodami zapobiegania i ochrony roślin. Studenci dowiadują się o chorobach powodowanych przez grzyby, bakterie, wirusy, nicienie i pasożytnicze rośliny wyższe. Uczą się również o chorobach powodowanych przez fizyczne i chemiczne czynniki takie jak wilgotność temperatura składniki odżywcze. Przedmiot odwołuje się do wiedzy i podstawowych technik badawczych takich nauk jak: botanika, mikologia, bakteriologia, wirusologia, fizjologia roślin, genetyka i wielu innych dziedzin. Nauka studentów z metodami i zabiegami ochrony roślin a także ze środkami ochrony roślin stosowanymi w ogrodnictwie.

Literatura: 1.Nauka o chorobach roślin, Borecki Z. PWRiL, 1996 2.Bakteryjne choroby roślin ogrodniczych. Sobiczewski P., Schollenberger M. PWRiL, 2002 3.Choroby drzew owocowych, Grabowski M., Plantpress Sp. 1999 4.Choroby i szkodniki warzyw, Robak J., Wiech K., Plantpress Sp. 1998 5.Choroby roślin rplniczych, Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z., Skrypt AR w Poznaniu, Poznań, 1991 6.Fitopatologia ogólna, Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z., Skrypt AR w Poznaniu, Poznań, 1991 7.Fitopatologia, Kochman J. PWRiL, Warszawa, 1973 8.Plant pathology. Agrios G.N. Academic Press London, 1999 9.Nauka o chorobach i szkodnikach roślin, 1971. Praca zbiorowa, PWRiL 10.Ochrona roślin, Kochman J., Węgorek W. ,Plantpress, 1997 11.Nowe środki ochrony roślin, Czerniakowski Z, Czerniakowski Z.W.WODR Boguchwałą 1999. 12.Zoocydy, Goszczyński W. Skrypt SGGW AR Warszawa ,1988 13.Fungicydy stosowane w ochronie roślin. Borecki Z. PWN, 1984

Metody oceny: egzamin rygorowy po 4 semestrze

Uwagi: