ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20173o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Enzymologia
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Witkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma ogólną wiedzę o budowie, funkcji, mechanizmie działania oraz klasyfikacji enzymów. Zna metody ich izolacji z materiału pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i drobnoustrojowego oraz techniki oczyszczania. Ma wiedzę o możliwościach zastosowania enzymów w przemyśle, rolnictwie, medycynie. Umiejętności: Student potrafi zaproponować technikę oczyszczania w zależności od właściwości białek enzymatycznych.

Kompetencje: Student wyraża zrozumienie procesów enzymatycznych zachodzących w przyrodzie i przemyśle.

Wymagania wstępne: chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Ogólne właściwości enzymów. Charakterystyka enzymów pochodzenia mikrobiologicznego (amylazy, proteazy, lipazy, celulazy, pektynazy, oksydaza glukozowa), ich biosynteza, metody oczyszczania oraz zastosowanie w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zasady izolacji białek enzymatycznych. Wykorzystanie różnych technik chromatograficznych i elektroforetycznych w procesach oczyszczania enzymów. Kryteria oceny czystości preparatów enzymatycznych.

Literatura: 1. The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 2. Ćwiczenia z biochemii, red.Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa, 2003; 3. Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004; 4.Practical enzymology, Bisswanger H., Wileh-VCh, 2004; 5. Laboratorium z biochemii, red. Polanowski A. 2005; 6. Basic methods for the Biochemical Lab, Holtzhauer M., Springer, 2006; 7. Fundaments of enzymology, Price N.C., Stevens L., Oxford Univ.press, 2009; 8. Praktikum z enzymologii, red Dzik J.M., Wyd.SGGW, Warszawa, 2013; 9. Wybrane zagadnienia z enzymologii, Wyd. UWM, Olsztyn, 2012.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: