ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10167f14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Przechowalnictwo owoców i warzyw
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Alicja Kucharska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat procesów oraz technologii przechowywania owoców i warzyw, umie także oceniać przydatność surowców do przechowywania. Umiejętności: Student potrafi samodzielnie opracować technologię przechowywania owoców i warzyw w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także dobrać fizyczne oraz chemiczne metody przedłużania trwałości przechowalniczej.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student wykazuje zrozumienie potrzeby przechowywania surowców roślinnych. Postrzega relacje pomiędzy procesami zachodzącymi w surowcach przechowywanych a ich jakością. Wykazuje dbałość o zachowanie optymalnych warunków przechowywania żywności.

Wymagania wstępne: Biochemia, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania owoców i warzyw w różnych warunkach. Technologia przechowywania warzyw i owoców. Przechowywanie żywności przetworzonej. Straty podczas przechowywania.

Literatura: 1. Horubała A., Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 1975. 2. Grzesiuk, Górecki, Wprowadzenie do przechowalnictwa, ART Olsztyn 1994. 3. Adamicki F., Czerko Z., Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, PWRiL, Poznań 2002. 4. Lange E., Ostrowski W., Przechowalnictwo owoców, PWRiL, W-wa, 1992.

Metody oceny: Egzamin, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: