Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
IPS10033o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Podstawy rolnictwa i ekologiiKierunek:
Gospodarka PrzestrzennaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Kazimierz ChmuraJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Definiuje podstawowe pojęcia z zakresu ekologii i środowiska produkcji rolniczej; ma ogólna wiedzę o wzajemnych zależnościach i oddziaływaniach miedzy składowymi ekosystemów; zna podstawy prowadzenia działalności rolniczej w dopasowaniu do warunków siedliska; rozpoznaje gatunki roślin uprawnych.
Umiejętności:
Potrafi określić wzajemne zależności miedzy zastanymi warunkami siedliska a wymaganiami roślin; wskazać przyczyny (naturalne, antropogeniczne) powodujące zmiany w siedlisku; umie zastosować właściwe kryteria doboru roślin rolniczych do warunków siedliska; potrafi zaproponować podstawowe zabiegi agrotechniczne zapewniające optymalne warunki rozwoju roślin.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne ( postawy ):
Wykazuje zrozumienie zjawisk występujących w przyrodzie; ma świadomość odpowiedzialności za racjonalne gospodarowanie zasobami przyrody. Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Podstawy ekologii, siedlisko, ekologia roślin. Oddziaływania między gatunkami, różnorodność gatunkowa.. Zmiany w środowisku przyrodniczym, sukcesja. Ochronna przyrody. Środowisko produkcji rolniczej. Działy produkcji rolniczej, roślinna, zwierzęca, łąkowo-pastwiskowa. Powiązania produkcji roślinnej i zwierzęcej. Gospodarowanie wodą. Podstawy agrotechniki. Gospodarka płodozmianowa. Charakterystyka roślin uprawnych. Literatura:
Krebs Ch. 1997. Ekologia. PWN Warszawa
Kershaw K.A. 1978. Ilościowa i dynamiczna ekologia roślin. PWN Warszawa
Richling A., Solon J. 1998. Ekologia krajobrazu. PWN Warszawa
Faliński J. B. 2001. Przewodnik do długoterminowych badań ekologicznych.
PWN Warszawa
Nowak L. 1997. Rolnictwo. Działy wybrane. AR Wrocław
Chmura K., Rojek S, Trybała M.1997. Technologia produkcji rolniczej. AR Wrocław
Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń-projektów, kolokwia, zaliczenie przedmiotuUwagi: