ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10329o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Podstawy produkcji zwierzęcej
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Maciej Adamski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna miejsce zootechniki wśród innych nauk biologicznych i rolniczych . Zna podstawowe pojęcia i zasady dotyczące poziomów organizacji biologicznej, hodowlanej jak: rasa, typ użytkowy, chów, hodowla, a zwłaszcza rozumie funkcję, jaką spełniają w rolnictwie i życiu człowieka. Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Poznać skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji. Umiejętności: Student po ukończeniu kursu powinien: poznać podstawową nomenklaturę zootechniczną; poznać topografię poszczególnych gatunków zwierząt, poznać zasady chowu poszczególnych grup technologicznych i gatunków zwierząt gospodarskich; poznać zasady żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania poszczególnych grup i gatunków zwierząt gospodarskich. Znać skutki genetycznego doskonalenia zwierząt i efekty intensyfikacji produkcji. Poznać możliwości i zakres sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych, poznać zasady ekologicznego chowu zwierząt gospodarskich.

Kompetencje: Wykazuje znajomość i zrozumienie zagadnień związanych z funkcjonowaniem środowiska przyrodniczego oraz jego ochroną.

Wymagania wstępne: Zoologia; Fizjologia

Treści kształcenia: Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w rozwoju produkcji zwierzęcej; chów i hodowla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Specyfika chowu i użytkowania różnych grup technologicznych zwierząt gospodarskich; wpływ intensywności produkcji na jakość produkowanej żywności; skutki intensyfikacji produkcji i chowy wielkostadnego na środowisko, zdrowie i produkcyjność zwierząt, ćwiczenie ze zwierzętami, ćwiczenia projektowe, poznanie laboratorium i zasad oceny niektórych produktów zwierzęcych

Literatura: 1. Litwińczuk, A., 2004, Surowce Zwierzęce – ocena i wykorzystanie, PWR i L, Warszawa. 2. Kołacz, R., Dobrzański, Z.., 2006, Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, WAR, Wrocław. 3. Szulc T., 2005, Chów i Hodowla Zwierząt, WAR, Wrocław

Metody oceny: Wiedza: Przedmiot kończy się zaliczeniem wykładów. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen uzyskanych z poszczególnych działów: żywienie, poszczególne gatunki zwierząt. Po każdym dziale przeprowadzana jest kartkówka, poprawa w formie ustnej odpowiedzi. Umiejętności: Ocena analizy i interpretacji i wykorzystania w praktyce zebranych danych. Odpowiedniego doboru typu, rodzaju i parametru farmy, bazy paszowej i systemów żywienia, wyboru odpowiedniej rasy, systemu utrzymania i dobrostanu, efektów produkcji. Rozpoznawanie podstawowych pasz w żywieniu zwierząt. Kompetencje społeczne: Ocena poprawności wykorzystania zasad dobrostanu, praw zwierzat, poszanowanie praw autorskich i prawidłowa interpretacja w odniesieniu do ochrony środowiska.

Uwagi: