Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10329o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Podstawy produkcji zwierzęcejKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Maciej AdamskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna miejsce zootechniki wśród innych nauk biologicznych i rolniczych .
Zna podstawowe pojęcia i zasady dotyczące poziomów organizacji biologicznej, hodowlanej jak: rasa, typ użytkowy, chów, hodowla, a zwłaszcza rozumie funkcję, jaką spełniają w rolnictwie i życiu człowieka.
Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Poznać skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji.
Umiejętności:
Student po ukończeniu kursu powinien: poznać podstawową nomenklaturę zootechniczną; poznać topografię poszczególnych gatunków zwierząt, poznać zasady chowu poszczególnych grup technologicznych i gatunków zwierząt gospodarskich; poznać zasady żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania poszczególnych grup i gatunków zwierząt gospodarskich. Znać skutki genetycznego doskonalenia zwierząt i efekty intensyfikacji produkcji. Poznać możliwości i zakres sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych, poznać zasady ekologicznego chowu zwierząt gospodarskich.
Kompetencje:
Wykazuje znajomość i zrozumienie zagadnień związanych z funkcjonowaniem środowiska przyrodniczego oraz jego ochroną.Wymagania wstępne:
Zoologia; Fizjologia Treści kształcenia:
Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w rozwoju produkcji zwierzęcej; chów i hodowla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Specyfika chowu i użytkowania różnych grup technologicznych zwierząt gospodarskich; wpływ intensywności produkcji na jakość produkowanej żywności; skutki intensyfikacji produkcji i chowy wielkostadnego na środowisko, zdrowie i produkcyjność zwierząt, ćwiczenie ze zwierzętami, ćwiczenia projektowe, poznanie laboratorium i zasad oceny niektórych produktów zwierzęcychLiteratura:
1. Litwińczuk, A., 2004, Surowce Zwierzęce – ocena i wykorzystanie, PWR i L, Warszawa.
2. Kołacz, R., Dobrzański, Z.., 2006, Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, WAR, Wrocław.
3. Szulc T., 2005, Chów i Hodowla Zwierząt, WAR, Wrocław
Metody oceny:
Wiedza: Przedmiot kończy się zaliczeniem wykładów. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen uzyskanych z poszczególnych działów: żywienie, poszczególne gatunki zwierząt. Po każdym dziale przeprowadzana jest kartkówka, poprawa w formie ustnej odpowiedzi.
Umiejętności: Ocena analizy i interpretacji i wykorzystania w praktyce zebranych danych. Odpowiedniego doboru typu, rodzaju i parametru farmy, bazy paszowej i systemów żywienia, wyboru odpowiedniej rasy, systemu utrzymania i dobrostanu, efektów produkcji. Rozpoznawanie podstawowych pasz w żywieniu zwierząt.
Kompetencje społeczne: Ocena poprawności wykorzystania zasad dobrostanu, praw zwierzat, poszanowanie praw autorskich i prawidłowa interpretacja w odniesieniu do ochrony środowiska.
Uwagi: