Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20079f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Składniki Biologicznie CzynneKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 40Prowadzący:
dr inż Barbara KrólJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student:
W1 - zna klasyfikację dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt dodatków paszowych [BH2_W09; R2A_W04];
W2 – potrafi scharakteryzować podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne substancji biologicznie czynnych w materiałach paszowych i paszach oraz związków stosowanych jako dodatki w żywieniu zwierząt [BH2_W02; R2A_W01; R2A_W03; BH2_W09; R2A_W04];
W3 – ma poszerzoną wiedzę o sposobie działania stosowanych w żywieniu zwierząt substancji i dodatków paszowych na organizm zwierzęcy oraz zagrożeń wynikających z nieprawidłowego ich podawania dla organizmów żywych i środowiska [BH2_W06; R2A_W03; BH2_W09; R2A_W04];
W4 – jest w stanie wskazać i wyliczyć optymalne dawki dodatków paszowych zwierających określone substancje biologicznie czynne [BH2_W02; R2A_W01; R2A_W03; BH2_W09; R2A_W04];
W5 – potrafi objaśnić wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2_W06; R2A_W03; BH2_W11; R2A_W05];
Umiejętności: Student
U1 – potrafi dobrać rodzaj i formę suplementu do pasz dla różnych grup użytkowych zwierząt [BH2_U06; R2A_U06; InzA_U08];
U2 – potrafi obliczać ilość lub udział stosowanych dodatków paszowych w dawce pokarmowej lub mieszance pełnoporcjowej w zależności od formy chemicznej i aktywności wybranego suplementu [BH2_U06; R2A_U06; InzA_U08; BH2_U07; R2A_U06];
U3 – potrafi wyszukiwać i praktycznie wykorzystywać dostępne informacje dotyczące właściwości fizyczno-chemicznych różnych stosowanych dodatków paszowych [BH2_U06; R2A_U06; InzA_U08];
U4 – potrafi analizować dane dotyczące składu dawki pokarmowej zwierząt i wprowadzać, w uzasadnionych sytuacjach, niezbędne korekty [BH2_U07; R2A_U06];Kompetencje:
Student:
K1 – ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH2_K01; R2A_K01; BH2_K03; R2A_K03];
K2 – jest otwarty na poszukiwanie nowych informacji i świadomy zmian wynikających z postępów technologicznych [BH2_K01; R2A_K01];
K3 – postępuje zgodnie z zasadami dotyczącymi stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych wynikających z uregulowań prawnych [BH2_K04; R2A_K04; BH2_K05; R2A_K05; BH2_K06; R2A_K06];
K4 – postrzega relacje pomiędzy wyborem dodatku biologicznego a skutkami jego zastosowania dla organizmów żywych i środowiska naturalnego [BH2_K06; R2A_K06].Wymagania wstępne:
fizjologia zwierząt, biochemia, podstawy hodowli i chowu zwierząt, podstawy żywienia z elementami paszoznawstwaTreści kształcenia:
W ramach przedmiotu przedstawione zostaną właściwości substancji biologicznie czynnych i dodatki paszowe, ich klasyfikacja i zawartość w surowcach paszowych, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenie dla ludzi i zwierząt wynikające z niewłaściwego ich użycia. Przedstawiony zostanie aktualny ich wykaz i wymogi dotyczące rejestracji dodatków. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania i przetwarzania pasz, stanu zdrowia, warunków środowiskowych oraz wymagań konsumentów w zakresie produktów zwierzęcych stosowanych w żywieniu człowieka (mięso, mleko, jaja).Literatura:
1. E. Grela (red.).: Dodatki w żywieniu bydła. PPH VIT_TRA, 2001
2. M. Kotarbińska, E. Grela (red).: Dodatki paszowe dla świń. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1995
3. S. Smulikowska (red).: Dodatki paszowe w żywieniu drobiu. Instytut Fizjologii i żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1994
4. Mikołajczak (red.).: Żywienie bydła. ATR, Bydgoszcz, 2006
5. E.R.Grela (red.).: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej. PWRiL, Warszawa, 2011
6. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dodatków paszowych dopuszczonych do obrotu, 2003 wraz z późniejszymi zmianami
7. Wykaz dodatków paszowych dopuszczonych przez MRiGŻ do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt. PPH VIT-TRA, 1998
8. Materiały konferencyjne – Warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska, AR, Wrocław, 2004.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia na ocenę, bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności ( na podstawie zaliczeń realizowanych ćwiczeń – sprawozdania z każdego wykonanego ćwiczenia – dotyczące części obliczeniowej i komentarza studenta). Aby uzyskać zaliczenie części ćwiczeniowej student zobligowany jest do oddania wszystkich sprawozdań oraz uzyskania pozytywnej oceny z obu kolokwiów.
Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie bez oceny. Student uzyskuje zaliczenie przedmiotu posiadając pozytywnie zaliczoną część ćwiczeniową.Uwagi:
Fakultet specjalistyczny PPiDŻ