Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10059o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Ekonomika i organizacja produkcji ogrodniczejKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Marek StachowiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student potrafi dokonać ekonomiczno oceny funkcjonowania gospodarstwa jako całości i prowadzenia określonych działalności gospodarczych. Potrafi wnioskować na temat celowości podjęcia określonych działalności gospodarczych w ściśle określonej przyszłości w odniesieniu do określonego gospodarstwa jak również w odniesieniu do całej branży produkcji ogrodniczej. Student posługuje się rachunkiem ekonomicznym z uwzględnieniem decyzyjnego charakteru rachunku kosztów alternatywnych. Umie wypełnić deklaracje podatkowe dotyczące prowadzenia działalności z zakresu produkcji ogrodniczej.Kompetencje:
Student posługuje się miernikami społeczno-ekonomicznym w ocenie rozwoju rynku ogrodniczego, umie scharakteryzować ogrodnictwo pod względem zróżnicowania struktury agrarnej, form organizacyjno-prawnych, form własności i sektorów, potrafi dokonać wyboru określonej formy organizacyjno - prawnej jak również finansowania ze względu na określone uwarunkowania podjęcia działalności gospodarczej, potrafi scharakteryzować gospodarstwo i ogrodnictwo ogółem pod względem posiadanych czynników produkcji.Wymagania wstępne:
Zaliczony kurs ekonomii, swobodne posługiwanie się arkuszem kalkulacyjnym.Treści kształcenia:
W ramach przedmiotu realizowana jest tematyka zajęć związana z prawnymi, przyrodniczymi i ekonomicznymi uwarunkowaniami funkcjonowania produkcji ogrodniczej i rolniczej w Polsce, ekonomicznymi aspektami funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego – takimi jak koszty działalności gospodarczej, kategorie produkcji, mierniki jej opłacalności, ich kalkulacje, sprawozdawczość finansowa, analiza ekonomiczna (w szczególności finansowa), ekonomiczne i społeczne wskaźniki i mierniki charakteryzujące rolnictwo, czynniki produkcji oraz typologia gospodarstw, ocena ekonomiczna inwestycji w rolnictwie, jak również wybrane elementy polityki rolnej dotyczące: opodatkowania, kredytowania i dopłat w rolnictwie.Literatura:
Bagieński S., Chabiera J., Dobiegała – Korona B. „Zarządzanie firmą w agrobiznesie”, FAPA, Warszawa 1998,
Bień W. „Czytanie bilansu przedsiębiorstwa (dla menedżerów), Finans Servis, Warszawa 1995,
Ćwiąkała – Małys A., Nawak W. „Analiza sytuacji finansowej przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej”, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 1999,
Fereniec J. „Ekonomika i organizacja rolnictwa”, Wydawnictwo Key Test, Warszawa 1999,
Gierusz B. „Podręcznik samodzielnej nauki księgowania”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2001,
Grabowski S., Kowalski A., Adamowicz M. „ Ekonomika rolnictwa i polityka rolna”, FAPA, Warszawa 1998,
Jacyszyn J., Kujawski R. „Nowe prawo gospodarcze i handlowe”, Zachodnie Centrum Organizacji, Zielona Góra 2001,
Klepacki B. „Ekonomika i organizacja rolnictwa”, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1998,
Klepacki B. „Wybrane pojęcia z zakresu organizacji gospodarstw produkcji i pracy w rolnictwie”, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1996,
Kodeks Cywilny,
Kodeks Spółek Handlowych,
Krusze N. “Ogólna ekonomika ogrodnictwa”. PWRiL, Warszawa 1985.
Krusze N. “Organizacja i ekonomika przedsiębiorstw ogrodniczych”. PWRiL, Warszawa 1984.
Lewandowska L. „Niekonwencjonalne formy finansowania przedsiębiorczości”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2000,
Maniecki E. „Organizacja i planowanie pracy wykonywanej w gospodarstwie rolniczym” PWRiL, Warszawa 1976,
Manteuffel R. „Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego”, PWRiL, Warszawa 1984,
Manteuffel R. „Ekonomika i organizacja pracy wykonawczej w rolnictwie”, PWRiL, Warszawa 1971,
Stachak S. „Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw rolnych”, PWRiL, Warszawa 1983,
Worobiow L., Spychalski G. “Podstawy ekonomiki, organizacji i zarządzania w produkcji ogrodniczej”. Wyd. AR Szczecin 2002.
Waters D. \\\\\\\"Zarządzanie operacyjne - Towary i usługi\\\\\\\" Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
Materiały źródłowe:
1. Roczniki Statystyczne GUS,
2. Roczniki Statystyczne Rolnictwa (GUS),
3. Spisy rolne,
4. Rynek owoców i warzyw. Opracowania IERiGŻ
Metody oceny:
Wykład – egzamin pisemny: minimalny poziom wiedzy ok. 60 %,
Ćwiczenia – zaliczenie bloków tematycznych (minimum 60 % wiadomości), oceny z własnych opracowań tematycznych, ocena końcowa będzie średnią z powyższych.
Uwagi: