Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20173o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Biotechnologia drobnoustrojów IIKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
60 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna Rodziewicz prof. nadzw., prof. dr hab. Danuta Witkowska, dr hab. Małgorzata Robak, prof., dr inż. Xymena Połomska Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna możliwości wykorzystania egzo- i endogennych enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej pozbawionej wolnych rodników - przewiduje możliwości modyfikowania białek i polisacharydów oszacuje strukturyzowane lipidy i nutraceutyki - zna źródła metabolitów specyficznych - ma ogólną wiedzę o regulacji biosyntezy i nadprodukcji metabolitów specyficznych - rozpoznaje szlaki metaboliczne tych związków – rozumie powiązanie metabolizmu podstawowego z wtórnym - zna organizację genomów drożdży o znaczeniu biotechnologicznym - umie wyszukiwać w bazach danych informacje na temat sekwencji i funkcji genów, sekwencji regulatorowych, sekwencji białek oraz informacji z zakresu filogenetyki genomów - wskazuje zagrożenia zdrowotne związane z układem pokarmowym oraz z żywnością - rozpoznaje objawy określonych chorób układu pokarmowego - zna metody diagnostyczne służące do wykrywania określonych patogenów - zna kierunki leczenia stosowane w chorobach układu pokarmowego
Umiejętności
Student potrafi opracować nowy produkt żywnościowy lub zmodyfikować tradycyjny - jest zdolny do opracowania aplikacji różnych biokatalizatorów – może zaprojektować biokatalityczne otrzymywanie: cyklicznych dekstryn, biosurfaktantów, bioaktywnych peptydów o funkcji hormonalnej, terapeutycznej, antyanorektycznej i innej - ocenia zdolności drobnoustrojów do produkcji metabolitów specyficznych - analizuje relacje pomiędzy szlakami przemian metabolitów podstawowych i specyficznych - umie interpretować i analizować podstawowe dane dotyczące genomów drożdży - potrafi wyszukać informacje na temat wybranego genu, genomu czy białka i wykorzystać we własnych badaniach porównawczych sekwencji nukleotydowych i aminokwasów - rozpoznaje źródła zagrożeń biologicznych w przemyśle spożywczym i gastronomii - nakreśla podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych - dobiera odpowiednie metody diagnostyczne patogenów.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie roli enzymów w produkcji żywności - ma świadomość niewykorzystanych dotychczas możliwości polepszenia jej walorów zdrowotnych - rozumie potrzebę ciągłego kształcenia -
ma świadomość wpływu metabolitów specyficznych na rozwój drobnoustrojów, roślin i zwierząt – wyraża ocenę pożytecznego i szkodliwego działania związków specyficznych na człowieka - potrafi zachować dystans do ogromu danych dotyczących sekwencji genomów - jest świadomy międzynarodowej współpracy w poznawaniu i zrozumieniu budowy genomów oraz sposobów regulacji różnicowania komórek i funkcjonowania organizmów - wykazuje zrozumienie niekorzystnego rozwoju patogenów w żywności, rozumie potrzebę przestrzegania parametrów procesowych w produkcji i przechowywaniu żywności - ma świadomość zagrożeń wynikających z zakażeń bakteriami, grzybami, wirusami i pasożytami.
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, enzymologia, biologia molekularna, inżynieria genetyczna
Treści kształcenia:
Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia składników żywności, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy. Prekursory i produkty specyficznego metabolizmu, regulacja i nadprodukcja antybiotyków, mykotoksyn, regulatorów wzrostu roślin, preparatow entomopatogennych, sideroforów. Powiązanie metabolizmu podstawowego z wtórnym. Nowoczesne aspekty genetyki drożdży. Informatyczne metody badawcze: baza danych SGD i Genolevures. Genomy drożdży należących do klasy Hemiascomycetes. Analiza porównawcza genomów: ewolucja, częstotliwość występowania genów, funkcjonalna klasyfikacja genów. Opis laboratoryjnych metod analizy genomów drożdży: różnicowanie i identyfikacja szczepów. Rodzaje zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Choroby układu pokarmowego: bakteryjne, wirusowe, grzybowe, pasożytnicze, prionowe. Choroby ogólnoustrojowe wywodzące się z układu pokarmowego. Choroby tropikalne. Stosowane terapie. Metody diagnostyczne.
Literatura:
1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005;
2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Sci, 2008;
3. Biochemistry, Stryer L., Ed. Freeman, NY, 2002;
4. Biochemia, Davidson V.L., Sittman D.B.,2002;
5. Genomy, PWN, Warszawa 2001;
6. Genomic Exploration of the Hemiascomycetous Yeast, FEMS Letters 487, 2000;
7. Internetowe bazy: SGD, Genolevures, NCBI, PDB;
8. Mikrobiologia i choroby zakaźne, I wydanie polskie. Virella G., Urban & Partner, 2000;
9. Choroby zakaźne i pasożytnicze, Cianciara i Juszczyk, Wyd. Czelej, 2007;
10. Mikrobiologia medyczna krótkie wykłady, Irving et al. PWN, 2008.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: