Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10115o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Ergonomia i BHP. Ochrona własności intelektualnejKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef CieżJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
1. wyjaśnia rolę ergonomii w kształtowaniu bezpiecznych i wygodnych warunków pracy
2. wymienia czynniki występujące w procesie pracy mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia pracującego człowieka
3. zna wpływ czynników szkodliwych występujących w procesie pracy na organizm człowieka
4. kojarzy rodzaje zagrożeń występujących na stanowiskach pracy z potencjalnymi ich skutkami
5. wymienia rodzaje utworów będących przedmiotem prawa autorskiego
Umiejętności
1. wskazuje czynniki szkodliwe na poszczególnych stanowiskach pracy
2. wskazuje sposoby ochrony człowieka przed skutkami szkodliwych czynników występujących na stanowiskach pracyKompetencje:
1. ma świadomość znaczenia warunków pracy dla zdrowia i bezpieczeństwa pracujących ludzi i funkcjonowania przedsiębiorstwa
2. przewiduje konsekwencje nieprawnego wykorzystywania cudzej własności intelektualnejWymagania wstępne:
Fizyka, Chemia, Mechanika, Biologia człowiekaTreści kształcenia:
Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Ergonomia a technika w przemyśle spożywczym. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Urządzenia sterownicze i sygnalizacyjne na stanowiskach pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w zakładach przemysłu spożywczego. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej.
Prawo autorskie. Ustawa o prawie autorskim i patentowym. Prawo autorskie. Sposoby prawidłowego korzystania z własności intelektualnej
Literatura:
Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, Praca zbiorowa pod red. D. Koradeckiej, CIOP Warszawa 1997
Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku, Katowice 1992
Bridger R.S. Introduction to Ergonomice, CRC Press, Taylor&Francis Group, 2008
Metody oceny:
zaliczenie w formie testuUwagi: