Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10139f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Higiena i toksykologiaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 24 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy substancji toksycznych występujących w produktach spożywczych – identyfikuje naturalne toksyny w środkach spożywczych, substancje toksyczne powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności oraz przenikające do żywności z zanieczyszczonego środowiska. Student zna i tłumaczy skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka. Student objaśnia podstawowe zasady higieny w przetwórstwie i przechowywaniu żywności. Student zna obowiązujące przepisy prawne dotyczące substancji obcych w żywności.
Umiejętności
Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z substancjami toksycznymi. Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń w żywności dla bezpieczeństwa konsumenta.
Kompetencje:
Student ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w przetwarzaniu, przechowywaniu i dystrybucji żywności. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.
Wymagania wstępne:
chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia
Treści kształcenia:
Podstawowe wiadomości z toksykologii, bezpieczeństwa żywności i ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.
Literatura:
1. Seńczuk W.: Toksykologia. PZWL, 2002; 2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2006; 3. Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004; 4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook. John Wiley&Sons, USA, 2002.
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, pisemne zaliczenie wykładów
Uwagi: