ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10031o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Chemia
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Dr inż. Antoni Szumny
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna powiązania procesów chemicznych z podstawowymi przemianami i procesami zachodzącymi w przyrodzie. Potrafi zastosować zdobyte informacje w rolnictwie i naukach pokrewnych. Zna podstawowe prawa dotyczące chemii nieorganicznej, jak budowa i właściwości podstawowych związków nieorganicznych. Potrafi powiązać budowę związków organicznych z ich właściwościami, ze szczególnym uwzględnieniem metabolitów wtórnych. (O1 – W01). Potrafi wskazać powiązanie pomiędzy podstawowymi grupami związków organicznych a ich właściwościami, występowaniem w przyrodzie i znaczeniem dla człowieka. Umiejętności: Student umie przestrzegać zasad bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Wykonuje podstawowe czynności laboratoryjne, potrafi zaplanować doświadczenie i wyciągnąć wniosek i zinterpretować rezultaty (O1 – U08)

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student potrafi efektywnie pracować wg wskazówek czy instrukcji. Jest zdolny do pracy w zespole. (R1R_K01)

Wymagania wstępne: brak

Treści kształcenia: Korzystanie z układu okresowego. Teoria dysocjacji, kwasy zasady i sole. Reakcje i nazewnictwo związków chemicznych. Reakcje neutralizacji – pisanie reakcji. Wodorotlenki amfoteryczne – otrzymywanie i właściwości. Stężenia molowe, procentowe i inne. Mieszanie roztworów i przeliczanie stężeń. pH słabych i mocnych kwasów i zasad. Prawo rozcieńczeń Ostwalda. Hydroliza soli i obliczanie pH wodnych roztworów soli. Roztwory buforowe – teoria i zastosowanie. Zachowanie się roztworów buforowych w obecności mocnych kwasów i zasad. Twardość wody: rodzaje, znaczenie i metody jej usuwania. Podstawowe grupy funkcyjne: budowa, właściwości, zastosowanie i obecność w świecie roślin i zwierząt. Omówienie grup: Alkany, alkeny, alkiny, alkohole, fenole etery. Aldehydy, ketony, kwasy karboksylowe, estry. Tłuszcze, aminokwasy, cukry. Podstawowe związki naturalne: terpeny, alkaloidy, flawonoidy. Elementy spektroskopowej

Literatura: Podstawowa: Chemia nieorganiczna Mironowicz, Gawęcka Wyd. AR 2006 Chemia organiczna Mironowicz, Gawęcka Wyd. AR 2006 Chemia organiczna Wawrzenczyk, Wyd. AR 2005 Uzupełniająca: Chemia Ogólna, Jones, Atkins, PWN 2006 Chemia Organiczna McMurry, PWN 2006

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach i egzamin końcowy. Umiejętności: Ocena z pracy na zajęciach laboratoryjnych na podstawie sprawozdań. Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole.

Uwagi: