Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSS10046o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Chów i hodowla zwierzątKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Marian Kuczaj, prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne umożliwiające zarządzanie stadem, organizację chowu i pracy hodowlanej w fermie zwierząt gospodarskich oraz zna nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej i metody oceny jakości surowców zwierzęcych w świetle wymogów Unii Europejskiej.Kompetencje:
Kończenie kursu umożliwia samodzielne prowadzenie gospodarstwa o profilu „produkcja zwierzęca” w warunkach rynkowych Unii Europejskiej, a także podjęcie pracy w instytucjach i firmach działających w otoczeniu rolnictwa i ferm zwierzęcych.
Wymagania wstępne:
Ogólna hodowla zwierząt gospodarskich.
Treści kształcenia:
Rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, organizacja chowu i hodowli zwierząt w fermie, systemy utrzymania zwierząt, nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny i jaj, ocena jakości produktów zwierzęcych, standardy higieniczne, dobrostan zwierząt oraz ochrona środowiska w produkcji zwierzęcej, znakowanie i identyfikacja zwierząt w świetle uregulowań prawnych Unii Europejskiej.Literatura:
1. Szulc i wsp. (2005): Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wroc., Nr ISBN 83-89189-77-1.
2. Kuczaj M. (2007): Hodowla bydła i produkcja mleka, Wyd. II, Nr ISBN 83-917716-0-1.
3. Czasopisma: Biuletyn Informacyjny MRiRW, Medycyna Wet., Przegl. Hod., Top Agrar.
4. Internet: www.agroinfo.pl, www.arr.gov.pl, www.arimr.gov.pl, www.mrr.gov.pl.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia: 70%.Uwagi: