ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10043o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Technika cieplna i gospodarka energetyczna
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Zbigniew Zdrojewski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student ma elementarną wiedzę w zakresie termodynamiki, w tym wiedzę niezbędną do zrozumienia podstawowych zjawisk fizycznych występujących w inżynierii rolniczej i jej otoczeniu. Ma wiedzę w zakresie matematycznym, obejmującym równania, funkcje, krzywe i powierzchnie, niezbędne do opisu i analizy zjawisk zachodzących w inżynierii rolniczej czy maszyn i urządzeń występujących w przetwórstwie rolno spożywczym. Ma elementarna wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń termodynamicznych w przetwórstwie rolno-spożywczym i produkcji zwierzęcej. Student ma przygotowanie niezbędne w zakresie ciepłym i chłodniczym do pracy w środowisku rolniczym i rolno-spożywczym. Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, interpretować je i wyciągać wnioski. Potrafi rozwiązywać w oparciu o standardowe działania inżynierskie, problemy produkcyjne i eksploatacyjne w zakresie urządzeń termodynamicznych występujących w inżynierii rolniczej i leśnej, z uwzględnieniem dbałości o środowisko naturalne. Potrafi porozumiewać się w sprawach związanych z technika cieplna, w środowisku zawodowym.

Kompetencje: Ma świadomość ważności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: Fizyka, Matematyka.

Treści kształcenia: Materiał jest z zakresu termodynamiki gazów doskonałych i rzeczywistych (przemiany, obiegi), wymiany ciepła konwekcyjnej, kontaktowej, radiacyjnej, zna zasady i obliczenia w zakresie spalania paliw stałych, ciekłych i gazowych, przepływów, spalania, powietrza wilgotnego, pary wodnej, podstaw teoretycznych w suszarnictwie i chłodnictwie.

Literatura: Wilk S. Termodynamika techniczna. Wyd. Szk. i Ped.Warszawa.1999 Kaleta A. Zbiór zadań z techniki cieplnej. Wyd. SGGW Warszawa 1993 Pabis J. “ Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie “ PWRiL Warszawa1983. Kaleta A., Wojdalski J. Technika i gospodarka cieplna w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Przykłady i zadania . SGGW Warszawa 2000 Skryp tAR we Wrocławiu pod redakcją Eugeniusz Kamińskiego “Technika cieplna dla mechanizatorów rolnictwa “ Wrocław 1978

Metody oceny: Kolokwia pisemne. Egzamin pisemno-ustny - część obliczeniowa i część teoretyczna.

Uwagi: