Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10047f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Normalizacja produktów spożywczychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej OziembłowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna rolę norm, ma ogólną wiedzę na temat systemu normalizacji na świecie, w Europie i Polsce, opisuje wybrane cechy jakości żywności na podstawie norm, zna podstawy systemu normalizacji, rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami normalizacji, wykazuje się znajomością terminologii związanej z normalizacją.
Umiejętności
Student po ukończeniu kursu umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu normalizacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie norm związanych z jakością produktów spożywczych.
Kompetencje:
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywnościWymagania wstępne:
chemia żywności, matematyka, analiza żywnościTreści kształcenia:
Rys historyczny normalizacji, idea systemów normalizacji, zadania i cele normalizacji, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, dokumenty normatywne, podział i struktura norm, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych, produkty regionalne i tradycyjne w europejskim systemie ochrony.Literatura:
1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009; 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 3. Miesięcznik “Normalizacja”
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, projektUwagi: