Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS10297o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
MikrobiologiaKierunek:
BiologiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Jolanta KucińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student:
W1 - ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych mikroorganizmów, wirusów i prionów [KB_W06];
W2 - zna pozycję drobnoustrojów w drzewie filogenetycznym organizmów żywych, opisuje mikroorganizmy należące do głównych domen [KB_W06; KB_W11];
W3 – opisuje mikrobiologiczne procesy odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w ekosystemach [KB_W07];
W4 – zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem nieożywionym [KB_W07; KB_W15];
W5 – opisuje fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji drobnoustrojów [KB_W17];
W6 - zna sposoby przekazywania informacji genetycznej u drobnoustrojów [KB_W08].
Umiejętności:
Student:
U1 – wykonuje proste zadania badawcze pod kierunkiem opiekuna naukowego [KB_U05];
U2 – prawidłowo obsługuje wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym [KB_U06; KB_U12];
U3 – rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów, przeprowadza podstawową diagnostykę bakterii i grzybów w oparciu o cechy morfologiczne [KB_U10];
U4 – ma opanowane podstawowe metody hodowli drobnoustrojów i techniki mikroskopowania, dokonuje prawidłowego doboru technik mikrobiologicznych [KB_U12];
U5 – oznacza liczbę i aktywność drobnoustrojów w środowisku, przeprowadza analizę mikrobiologiczną powietrza, wody i gleby [KB_U06];
U6 – określa wpływ czynników środowiskowych na drobnoustroje, dobiera optymalne warunki hodowli bakterii, wyjaśnia rolę mikroorganizmów w środowisku i przemyśle [KB_U11];
U7 – prawidłowo ocenia występowanie drobnoustrojów patogennych związanych z działalnością gospodarczą [KB_U11].
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student:
K1 - rozumie skutki zjawisk mikrobiologicznych w przyrodzie, jest świadomy zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikających z powszechnego występowania w środowisku potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów [KB_K06];
K2 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [KB_K02];
K3 - wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt [KB_K08];
K4 rozumie ważność przestrzegania zasad BHP w związku z powszechnym występowaniem drobnoustrojów [KB_K09].
Wymagania wstępne:
chemia, biochemiaTreści kształcenia:
Budowa, właściwości i klasyfikacja drobnoustrojów, wirusów i prionów. Rola bakterii, grzybów i wirusów w środowisku oraz ich wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt i roślin. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji bakterii. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na jakość środowiska, żywności oraz zdrowie człowieka. Zastosowanie mikroorganizmów w biotechnologii i produkcji przemysłowej.Literatura:
1. Baj J., Markiewicz Z.: Biologia Molekularna Bakterii, PWN, Warszawa, 2009;
2. Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E.: Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii, Wyd. UP we Wrocławiu, 2010;
3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.1: Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa, 2010;
4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.2: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008;
5. Schlegel H.G.: Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2006.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: trzy pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen pozytywnych.
Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuUwagi: