ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10006o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Mariusz Korczyński; dr Jacek Szczurowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 - zna cele badawcze, metodologię i zakres BHP i ergonomii oraz uwarunkowania funkcjonalne układów: człowiek-maszyna i człowiek – środowisko pracy [BH1_W20; R1A_W05, R1A_W08, InzA_W03]; W02 – definiuje podstawowe czynniki materialnego środowiska pracy i ich wpływ na organizm człowieka [BH1_W20; R1A_W05, R1A_W08, InzA_W03] W03 – zna potencjalne zagrożenia dla zdrowia spowodowane oddziaływaniem czynników chemicznych, biologicznych i fizycznych na stanowiskach pracy [BH1_W06; R1A_W03, InzA_W01] W04 - rozumie zjawiska biologiczne i uwarunkowania zewnętrzne wpływające na sumaryczny koszt biologiczny pracy [BH1_W20; R1A_W05, R1A_W08, InzA_W03]. Umiejętności: U01 - interpretuje wyniki pomiarów parametrów materialnego środowiska pracy w celu jego optymalizacji [BH1_U01; R1A_U01, R1A_U03, InzA_U01, InzA_U04] U02 - posługuje się podstawowymi technikami diagnostycznymi w celu oceny poziomu ryzyka zawodowego i obciążenia biologicznego pracą [BH1_U01; R1A_U01, R1A_U03, InzA_U01, InzA_U04].

Kompetencje: kompetencje społeczne: K1 - ma świadomość zagrożeń występujących w niewłaściwie zaprojektowanym i użytkowanym środowisku pracy [BH1_K06; R1A_K04, BH1_K09; R1A_K06] K2 - wykazuje dbałość o prawidłowe kształtowanie, pod względem bezpieczeństwa i dostosowania ergonomicznego, własnego miejsca pracy [BH1_K09; R1A_K06]

Wymagania wstępne: Anatomia człowieka, fizjologia człowieka

Treści kształcenia: Definicja oraz zakres tematyczny BHP i ergonomii; warunki funkcjonowania układu człowiek-elementy pracy; czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne kształtujące środowiska pracy; antropometria jako ergonomiczny układ odniesienia, ergonomia a zagadnienia percepcji sygnałów w procesie pracy, higiena pracy umysłowej i fizycznej.

Literatura: 1. Wykowska M.:Ergonomia, Wyd. AGH, Kraków, 1994 2. Kordecka D.: Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, Wyd. CIOP, Warszawa, 1997; 3. Olszewski J.: Podstawy ergonomii i fizjologii pracy, Wyd. AE w Paznaniu, Poznań, 1998; 4. Tytyk E.: Projektowanie ergonomiczne, Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2001.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu:zaliczenie pisemne wykładu - obowiązuje pisemny test (30 zamkniętych pytań testowych). Aby uzyskać pozytywną ocenę,student musi uzyskać z testu 16 punktów. Zaliczenie trwa 60 min. Jeśli test nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać pisemnie w terminie poprawkowym na zasadach określonych powyżej.

Uwagi: