Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10215f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Urządzenia suszarniczeKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Marian SzaryczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa wiedzę z zakresu podstaw suszarnictwa, podstawowymi systemami suszarek i wskaźnikami ich pracy.
Umiejętności:
Potrafi przygotować, opracowanie na temat doboru suszarek rolniczych oraz zna budowę i zasady ich działania.
Kompetencje:
Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie inżynierii przetwórstwa płodów rolnych i produkcji żywności oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiówWymagania wstępne:
Matematyka, fizyka, technika cieplnaTreści kształcenia:
Podstawy suszarnictwa. Własności suszonych materiałów, zjawiska podstawowe zachodzące podczas suszenia, ruch wilgoci w materiale. Wilgotne gazy, podstawowe określenia z zakresu termodynamiki wilgotnego powietrza. Rodzaje wymiany ciepła. Kinetyka procesu suszenia, Wpływ warunków zewnętrznych na proces suszenia. Sposoby suszenia. Klasyfikacja i wskaźniki pracy suszarek. Suszarki rolnicze: komorowe, tunelowe, taśmowe, grawitacyjne, bębnowe, pneumatyczne, fluidyzacyjne i fontannowe, specjalnego przeznaczenia. Techniczne wyposażenie suszarek, automatyczna regulacja procesu suszenia. Technologia suszenia produktów rolniczych. Planowanie kampanii suszarniczej, aktywne wietrzenie, urządzenia dosuszające. Dobór suszarek, energetyka i bezpieczeństwo pracy suszarek.
Literatura:
1. Kneule F. 1970: „Suszenie”. Arkady, Warszawa 1970.
2. Pabis S. 1965: „Suszenie płodów rolnych”. PWRiL, Warszawa 1965.
3. Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, warszawa 1983.
4. Strutyńska K. 1972: „Suszarnie zbożowe i urządzenia do aktywnego wietrzenia"” WNT, Warszawa 1972.Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie sprawdzianów. Egzamin po semestrze 4.Uwagi: