Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10034o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Chów i Hodowla Małych PrzeżuwaczyKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 8Prowadzący:
prof. dr hab. Bożena Patkowska-SokołaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W 1- ma ogólną wiedzę o pokroju i fizjologii różnych gatunków małych przeżuwaczy (owiec, kóz, lam, alpak, danieli) [BH1 - W11, R1A_W04];
W2 - ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji małych przeżuwaczy [BH1 - W07, R1A_W03, R1A_W05, InzA_W01];
W3 - zna podstawowe technologie w produkcji małych przeżuwaczy [BH1 - W15, R1A_W05, R1A_W03, R1A_W04, InzA_W02];
W4 - posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzących od małych przeżuwaczy – owiec, lam, kóz, alpak, danieli (mleka, mięsa, wełny, skór) [BH1 - W14, R1A_W05, R1A_W02, InzA_W04].
Umiejetności:
U1 - zna zasady oraz potrafi analizować procesy biologiczne towarzyszące hodowli małych przeżuwaczy [BH1 - U05, R1A_U05, InzA_U05, Inza_U07];
U2 - zna zasady i potrafi prowadzić chów i hodowlę małych przeżuwaczy na każdym etapie [BH1 - U06, R1A_U05, InzA_U05, Inza_U07; BH1 - U13, R1A_U05, R1A_U07, InzA_U02I, Inza_U08];
U3 - posiada umiejętność przygotowania w języku polskim prezentacji multimedialnych dotyczących rozrodu małych przeżuwaczy i innych zagadnień związanych z produkcją tej grupy zwierząt [BH1 - U16, R1A_U09];
U4 - potrafi zapewnić małym przeżuwaczom prawidłowe warunki środowiskowe i dobrostan [BH1 - U12, R1A_U06, IznA_U01].
Kompetencje:
K1- potrafi odpowiedzialnie obchodzić się ze zwierzętami [BH1 - K03, R1A_K03; BH1 - K04, R1A_K03, InzA_K01];
K2 - potrafi odpowiedzialnie prowadzić produkcję owiec, kóz, lam, alpak i danieli mając świadomość właściwych warunków środowiskowych [BH1 - K03, R1A_K03];
K3 - ma potrzebę dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie hodowli małych przeżuwaczy - owiec, lam, kóz, alpak, danieli [BH1 - K10, R1A_K07].Wymagania wstępne:
Biochemia, anatomia i fizjologia zwierząt, genetyka, podstawy żywienia zwierząt.Treści kształcenia:
Charakterystyka pokrojowa i użytkowa owiec, kóz, lam, alpak i danieli. Zasady prowadzenia pracy hodowlanej. Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na poziom produkcji od owiec, kóz, lam, alpak i danieli. Warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania zwierząt. Metody oceny wełny od różnych gatunków małych przeżuwaczy. Projektowanie w zakresie chowu i hodowli owiec, kóz, lam, alpak i danieli.Literatura:
1. Komosińska H., Podsiadło E.: Ssaki kopytne. PWN Warszawa, 2002.
2. Niżnikowski R.: Chów owiec. PWRiL Warszawa, 1994.
3. Patkowska-Sokoła B. (red) i wsp.: Podstawy chowu i hodowli owiec. Wyd. AR Wrocław, 2000.
4. Szeliga W.: Wybrane zagadnienia z chowu i hodowli owiec i kóz.. PWRiL Warszawa, 1998.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń:
2 sprawdziany pisemne w formie opisowej na ocenę oraz bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności na podstawie ustnych wypowiedzi i zadań. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen uzyskanych w semestrze ze sprawdzianów pisemnych oraz pracy projektowej.
Zaliczenie przedmiotu:
Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 minut (30 pytań testowych i 2 pytania otwarte). Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. Obowiązuje poniższa skala ocen z egzaminu: 60-70% - dostateczny, 71-76% dostateczny plus, 77-85% - dobry, 86-90% - dobry plus, 91-100% - bardzo dobry.Uwagi: