ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10035o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Chów i Hodowla Drobiu
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 38 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Ewa Łukaszewicz
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 - ma ogólną wiedzę z pokroju i anatomii różnych typów użytkowych kur [BH1_W11, R1A_W04]; W2 - ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji drobiarskiej [BH1_W07, R1A_W03, R1A_W05, InzA_W01]; W3 - zna podstawowe technologie w produkcji drobiarskiej [BH1_W15, R1A_W05, R1A_W03, R1A_W04, InzA_W02]; W4 - posiada wiedzę z zakresu wytwarzania produktów drobiarskich (jaj kurzych oraz mięsa kurcząt rzeźnych) [BH1_W14, R1A_W05, InzA_W02, InzA_W04]. Umiejetności: U1 - zna zasady oraz potrafi analizować prawidłowość rozwoju embrionalnego zarodków kurzych [BH1_U05, R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07]; U2 - zna zasady i potrafi prowadzić odchów brojlerów kurzych [BH1_U06, R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07, BH1_U13, R1A_U05, R1A_U07, InzA_U02,InzA_U04]; U3 - posiada umiejętność przygotowania prezentacji w języku polskim dotyczących anatomii ptaków i innych zagadnień związanych z produkcją drobiarską [BH1_U16, R1A_U09]; U4 - wykazuje dbałość o zapewnienie ptakom prawidłowych warunków środowiskowych i dobrostanu, umie przygotować pomieszczenie do odchowu młodych ptaków [BH1_U12, R1A_U06, InzA_U01].

Kompetencje: K1 - potrafi odpowiedzialnie obchodzić się z ptakami użytkowymi [BH1_K03, R1A_K03, BH1_K04, R1A_K03, InzA_K01]; K2 - potrafi odpowiedzialnie prowadzić produkcję kurcząt rzeźnych mając świadomość konieczności zapewnienia właściwych warunków środowiskowych [BH1_K03, R1A_K03]; K3 - ma potrzebę dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie chowu drobiu [BH1_K10, R1A_K07].

Wymagania wstępne: anatomia i fizjologia zwierząt, genetyka, podstawy żywienia zwierząt

Treści kształcenia: Systematyka i pochodzenie kur; charakterystyka produkcji drobiarskiej, wady i zalety; pokrój i budowa anatomiczna kur; wskaźniki użytkowe ras i linii kur użytkowanych w kierunku nieśnym i mięsnym; organizacja hodowli i produkcji drobiarskiej; warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania ptaków; technika lęgu i rozwój embrionalny kur; budowa i fizjologia układu pokarmowego ptaków oraz podstawy żywienia różnych grup technologicznych kur; odchów oraz analiza dysekcyjna i ekonomiczna produkcji kurcząt brojlerów.

Literatura: 1. Bielańska-Osuchowska Z.: Embriologia, PWRiL, Warszawa 1993. 2. Hodowla i użytkowanie drobiu – praca zbiorowa pod red. J. Jankowskiego, PRWiL, Warszawa, 2012. 3. Faruga A., Jankowski J.: Indyki – hodowla i użytkowanie, PWRiL, Warszawa 1996. 4. Jamroz D., Podkański A.: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo cz. II, PWN, Warszawa, 2001. 5. Mazanowski A.: Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów, Pro Agricola, 2011. 6. Świerczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J.O.: Chów drobiu, Oficyna Wydawnicza, „Hoża” 1999.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: WIEDZA: W1-W4 oceniona zostanie na podstawie średniej z wyników: dwóch 20-30 minutowych sprawdzianów pisemnych obejmujących zagadnienia omawiane na ćwiczeniach; w trakcie odpowiedzi ustnych na zajęciach; prezentacji referatów (zaliczenie ćwiczeń) oraz wyniku z egzaminu. Na każdym sprawdzianie z ćwiczeń student zobowiązany jest odpowiedzieć na trzy pytania opisowe. Wymagane jest 60% odpowiedzi na pozytywne zaliczenie (ocena dostateczna) każdego sprawdzianu, 90-100% - bdb; 70-80% - db. UMIEJĘTNOŚCI: U1-U3 ocenione będą w trakcie zajęć praktycznych na wiacie dydaktycznej z ptakami (ocena pokroju i stanu fizjologicznego ptaków, odchów kurcząt brojlerów), w odpowiednio wyposażonych laboratoriach (inkubacja jaj kurzych) oraz zajęciach terenowych (pielęgnacja i obsługa ptaków). KOMPETENCJE SPOŁECZNE: K1-K3 zostaną zaliczone na podstawie oceny postawy studenta w tracie zajęć realizowanych z wykorzystaniem zwierząt oraz użyciem sprzętu laboratoryjnego. Zaliczenie przedmiotu: Przedmiot kończy się egzaminem pisemnym w sesji egzaminacyjnej. Do egzaminu może przystąpić student posiadający pozytywne zaliczenie ćwiczeń i zajęć terenowych. Egzamin trwa 100-120 min.; student zobowiązany jest do udzielenia prawidłowych odpowiedzi na 4-5 pytań problemowych (minimum 60% na zaliczenie na ocenę dostateczną). Ocena bdb to 90-100% pozytywnych odpowiedzi; db - 70-80%. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie, student ma prawo do ponownego zdawania (w formie ustnej lub pisemnej) w terminie poprawkowym. Dodatkowo premiowana jest obecność studentów na wykładach oraz ocena z zaliczenia ćwiczeń. Student który uzyskał z zaliczenia ćwiczeń ocenę bardzo dobrą i uczęszczał na wykłady, jest zwolniony z egzaminu.

Uwagi: