Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10035o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Chów i Hodowla DrobiuKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 38 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Ewa ŁukaszewiczJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 - ma ogólną wiedzę z pokroju i anatomii różnych typów użytkowych kur [BH1_W11, R1A_W04];
W2 - ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji drobiarskiej [BH1_W07, R1A_W03, R1A_W05, InzA_W01];
W3 - zna podstawowe technologie w produkcji drobiarskiej [BH1_W15, R1A_W05, R1A_W03, R1A_W04, InzA_W02];
W4 - posiada wiedzę z zakresu wytwarzania produktów drobiarskich (jaj kurzych oraz mięsa kurcząt rzeźnych) [BH1_W14, R1A_W05, InzA_W02, InzA_W04].
Umiejetności:
U1 - zna zasady oraz potrafi analizować prawidłowość rozwoju embrionalnego zarodków kurzych [BH1_U05, R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07];
U2 - zna zasady i potrafi prowadzić odchów brojlerów kurzych [BH1_U06, R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07, BH1_U13, R1A_U05, R1A_U07, InzA_U02,InzA_U04];
U3 - posiada umiejętność przygotowania prezentacji w języku polskim dotyczących anatomii ptaków i innych zagadnień związanych z produkcją drobiarską [BH1_U16, R1A_U09];
U4 - wykazuje dbałość o zapewnienie ptakom prawidłowych warunków środowiskowych i dobrostanu, umie przygotować pomieszczenie do odchowu młodych ptaków [BH1_U12, R1A_U06, InzA_U01].Kompetencje:
K1 - potrafi odpowiedzialnie obchodzić się z ptakami użytkowymi [BH1_K03, R1A_K03, BH1_K04, R1A_K03, InzA_K01];
K2 - potrafi odpowiedzialnie prowadzić produkcję kurcząt rzeźnych mając świadomość konieczności zapewnienia właściwych warunków środowiskowych [BH1_K03, R1A_K03];
K3 - ma potrzebę dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie chowu drobiu [BH1_K10, R1A_K07].Wymagania wstępne:
anatomia i fizjologia zwierząt, genetyka, podstawy żywienia zwierzątTreści kształcenia:
Systematyka i pochodzenie kur; charakterystyka produkcji drobiarskiej, wady i zalety; pokrój i budowa anatomiczna kur; wskaźniki użytkowe ras i linii kur użytkowanych w kierunku nieśnym i mięsnym; organizacja hodowli i produkcji drobiarskiej; warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania ptaków; technika lęgu i rozwój embrionalny kur; budowa i fizjologia układu pokarmowego ptaków oraz podstawy żywienia różnych grup technologicznych kur; odchów oraz analiza dysekcyjna i ekonomiczna produkcji kurcząt brojlerów.Literatura:
1. Bielańska-Osuchowska Z.: Embriologia, PWRiL, Warszawa 1993.
2. Hodowla i użytkowanie drobiu – praca zbiorowa pod red. J. Jankowskiego, PRWiL, Warszawa, 2012.
3. Faruga A., Jankowski J.: Indyki – hodowla i użytkowanie, PWRiL, Warszawa 1996.
4. Jamroz D., Podkański A.: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo cz. II, PWN, Warszawa, 2001.
5. Mazanowski A.: Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów, Pro Agricola, 2011.
6. Świerczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J.O.: Chów drobiu, Oficyna Wydawnicza, „Hoża” 1999.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń:
WIEDZA: W1-W4 oceniona zostanie na podstawie średniej z wyników: dwóch 20-30 minutowych sprawdzianów pisemnych obejmujących zagadnienia omawiane na ćwiczeniach; w trakcie odpowiedzi ustnych na zajęciach; prezentacji referatów (zaliczenie ćwiczeń) oraz wyniku z egzaminu. Na każdym sprawdzianie z ćwiczeń student zobowiązany jest odpowiedzieć na trzy pytania opisowe. Wymagane jest 60% odpowiedzi na pozytywne zaliczenie (ocena dostateczna) każdego sprawdzianu, 90-100% - bdb; 70-80% - db.
UMIEJĘTNOŚCI: U1-U3 ocenione będą w trakcie zajęć praktycznych na wiacie dydaktycznej z ptakami (ocena pokroju i stanu fizjologicznego ptaków, odchów kurcząt brojlerów), w odpowiednio wyposażonych laboratoriach (inkubacja jaj kurzych) oraz zajęciach terenowych (pielęgnacja i obsługa ptaków).
KOMPETENCJE SPOŁECZNE: K1-K3 zostaną zaliczone na podstawie oceny postawy studenta w tracie zajęć realizowanych z wykorzystaniem zwierząt oraz użyciem sprzętu laboratoryjnego.
Zaliczenie przedmiotu: Przedmiot kończy się egzaminem pisemnym w sesji egzaminacyjnej. Do egzaminu może przystąpić student posiadający pozytywne zaliczenie ćwiczeń i zajęć terenowych. Egzamin trwa 100-120 min.; student zobowiązany jest do udzielenia prawidłowych odpowiedzi na 4-5 pytań problemowych (minimum 60% na zaliczenie na ocenę dostateczną). Ocena bdb to 90-100% pozytywnych odpowiedzi; db - 70-80%. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie, student ma prawo do ponownego zdawania (w formie ustnej lub pisemnej) w terminie poprawkowym. Dodatkowo premiowana jest obecność studentów na wykładach oraz ocena z zaliczenia ćwiczeń. Student który uzyskał z zaliczenia ćwiczeń ocenę bardzo dobrą i uczęszczał na wykłady, jest zwolniony z egzaminu.Uwagi: