Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10060f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Produkcja Pasz Przemysłowych i PremiksówKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bogusław FuchsJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1-Ma ogólna wiedzę jakie komponenty i o jakich właściwościach służą do wytworzenia mieszanek treściwych i premiksów [BH1-W08; R1A_W03].
W2-Absolwent kursu posiada podstawowy zasób wiedzy na temat wytwarzania pasz przemysłowych i premiksów dla poszczególnych grup zwierząt [BH1-W14; R1A_W05].
W3-Potrafi wykorzystać tą podstawową wiedze w zakresie zasad produkcji, zastosowania mieszanek i premiksów w produkcji zwierzęcej dla podstawowych gatunków (drób, świnia, bydło ) [BH1-W22; R1A_W09].
Umiejetności:
U1-Potrafi dokonywać wyboru odpowiednich surowców do produkcji pasz przemysłowych i premiksów [BH1-U08; R1A_U06].
U2-Umie ocenić wartość surowców roślinnych, zwierzęcych i mineralnych i samodzielnie skonstruować receptury mieszanek przemysłowych i premiksów [BH1-U11; R1A_U06].Kompetencje:
K1-Rozumie potrzebę ciągłego pogłębiania wiadomości [BH1-K01; R1A_K01].
K2-Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z hodowla zwierząt i żywieniem [BH1-K05; R1A_K04].
K3-Posiada świadomość i odpowiedzialność za skutki niewłaściwego prowadzenia chowu i żywienia zwierząt [BH1-K06; R1A_K04].
K4-W sposób świadomy i odpowiedzialny, wykorzystując odpowiednie zabiegi żywieniowe, dba o zdrowotność i bezpieczeństwo zwierząt [BH1-K08; RA1_K05].
K5-Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie żywienia zwierząt [BH1-K10; R1A_K07].Wymagania wstępne:
Żywienie zwierząt i chemiaTreści kształcenia:
Absolwent kursu poznaje podstawowe charakterystyki surowców pokarmowych, energetycznych, białkowych i mineralno – witaminowych służących do produkcji pasz przemysłowych i premiksów. Zdobywa wiedze o dodatkach paszowych dla przeżuwaczy i zwierząt monogastrycznych i poznaje skutki jakich się można spodziewać przy ich zastosowaniu. Poznaje rodzaje mieszanek pokarmowych, koncentratów i premiksów według klasyfikacji UE dla poszczególnych grup zwierząt. Poznaje podstawowe zasady opracowania receptur mieszanek i premiksów dla poszczególnych grup zwierząt, zdobywa wiedze o zagrożeniach jakie mogą przynieść substancje antyżywieniowe i mikotoksyny oraz uczy się metod obniżenia ich toksycznego działania.Literatura:
Grochowicz J. Technologia produkcji mieszanek pokarmowych, Wyd. PWRiZ, Warszawa 1994.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, pod red. D. Jamroz, Wyd. PWN, 2001.Metody oceny:
Uwagi:
Fakultet kierunkowy (semestr V)