Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BIS10032f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Kształtowanie Środowiska PrzyrodniczegoKierunek:
BioinformatykaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Maria Pytlarz-KozickaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 - Student ma wiedzę związaną z naukowymi podstawami kształtowania środowiska przyrodniczego - opisuje zadania stojące przed
ochroną środowiska, oddziaływania rolnictwa na środowisko przyrodnicze i kształtowania relacji człowiek-środowisko [BI_W03,
BI_W10].
W2 - Student zna podstawy ochrony środowiska, oraz wpływu przemysłu, transportu i rolnictwa na degradację środowiska [BI_09].
W3 - Wykorzystuje w praktyce wiedzę z zakresu ochrony środowiska przyrodniczego [BI_W17].
Umiejętności:
U1 - Interpretuje i ocenia skutki oraz zagrożenia spowodowane degradacją środowiska naturalnego, posiada zdolność wykorzystania
metod stosowanych w bioinformatyce do bilansowania nawożenia oraz dawkowania środków ochrony roślin [BI_U10]
U2 - Wykonuje pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze dotyczące ochrony środowiska oraz oddziaływania rolnictwa na
środowisko naturalne, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski [BI_U06];
Kompetencje (polski)
K1 - Potrafi ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo środowiska otaczającego miejsce produkcji roślinnej i zwierzęcej pod kątem
wytwarzania bezpiecznej żywności [BI_K04];
K2 - Wykazuje zainteresowanie systematyczną aktualizacją wiedzy z zakresu bioinformatyki, rozumie potrzeby zdobywania i
uzupełniania wiedzy [BI_K06];
K3 - Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikających z nie przestrzegania zasad ochrony
środowiska [BI_K07];Kompetencje:
Ukończenie kursu rozszerza wiadomości z zakresu środowiska przyrodniczego, zapoznaje studenta ze skutkami degradacji środowiska naturalnego przez przemysł i rolnictwo, umożliwia prowadzenie badań z tego zakresu oraz w przyszłości pracę w laboratoriach badawczych i usługowych zajmujących się oceną skażenia produktów zwierzęcych i roślinnych związkami szkodliwymi (azotany, pestycydy i inne) oraz pracę w jednostkach o pokrewnym profilu. Wymagania wstępne:
botanika, biochemia, genetyka, fizjologia roślin i zwierzątTreści kształcenia:
Podstawowe pojęcia – środowisko przyrodnicze, ekosystem, akty prawne dotyczące ochrony środowiska. Czynniki degradujące
środowisko i ich skutki. Znaczenie gleby w przyrodzie i gospodarce człowieka. Przyczyny degradacji gleb. Rekultywacja gruntów zdegradowanych - metody. Wpływ przemysłu na środowisko naturalne. Zanieczyszczenie wód naturalnych i ich wpływ na środowisko.
Źródła zanieczyszczeń powietrza. Zagrożenia dla środowiska związane ze stosowaniem nawozów. Pestycydy, środki ochrony roślin,
definicje, podział, znaczenie w ochronie roślin, substancje aktywne, toksyczność, okresy prewencji i karencji. Uwarunkowania prawne
w ochronie roślin, zasady stosowania pestycydów. Występowanie pozostałości środków ochrony roślin w uprawach i w
żywności.Odpady ich klasyfikacja i recykling.Literatura:
Literatura
1. Bogacz A., Kabała C., Karczewska A., Szopka K. 2010. Zasoby naturalne i zrównoważony rozwój. Wyd. UP we Wrocławiu
2. Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczowski D. 2009. Ochrona środowiska przyrodniczego. PWN, Warszawa 2009.
3. Ilnicki P. 2004. Polskie rolnictwo a ochrona środowiska. Wyd. AR w Poznaniu.
4. Karczewska A. 2008. Ochrona gleb i rekultywacji terenów zdegradowanych. Wyd. UP we Wrocławiu
5. Karg J., Karlik B., 1993. Zadrzewienia na obszarach wiejskich. Wyd. ZBŚRiL PAN, Poznań
6. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. Gleba – woda – powietrze. IUNG, Puławy 1999.
7. Rośliny inwazyjne Dolnego Śląska. PKE, Wrocław 2007.
8. Siuta J. Gleba – diagnozowanie stanu i zagrożenia. IOŚ, Warszawa 1995.
9. Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego. Red. S. Bieszczad, J. Sobota. AR Wrocław, 1999.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i wykładów
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%Uwagi: