Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ICSS10176o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Praktyka zawodowaKierunek:
Inżynieria BezpieczeństwaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Małgorzata Biniak-PierógJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Zna praktyczne zasady organizacji działań w zakresie zapobiegania, usuwania oraz ograniczania skutków rożnego rodzaju wypadków i katastrof. Zna metody i techniki oraz narzędzia potrzebne do prowadzenia tych działań.
Umiejętności
Potrafi zastosować w praktyce zastosować umiejętności zdobyte w czasie studiói)w; dobrać i zastosować odpowiednie środki i metody do zakresu prowadzonych działań. Potrafi prowadzić proste akcje ratownicze.
Kompetencje społeczne
Ma świadomość odpowiedzialności związanej z wykonywanym zawodem i podejmowanymi decyzjami oraz prawidłowo przestrzega etykę zawodową; jest przygotowany do poszukiwania miejsca pracy.
Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Zapoznanie się i udział z pracach obejmujących całościowy zakres tematyki praktyki zawodowej związanej z inżynierią bezpieczeństwa obejmującą trzy bloki:
1. bezpieczeństwo techniczne,
2. bezpieczeństwo pracy
3. bezpieczeństwo żywności
Literatura:
1. Instrukcja sanitarna HACCP GHP GMP- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. Nr 171, poz. 1225)
2. Rozporządzenie Rady Ministrów Ministra dnia 2 września 1997 r. w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. Nr 109, poz. 704 z późn. zm.)
3. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bhp (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650)
4. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie szczegółowych zasad szkolenia w dziedzinie bhp (Dz. U. Nr 62, poz. 285 od 1 lipca 2005 r zastąpiona przez Rozporządzenie Ministra Gospodarki Ministra Pracy z 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bhp Dz. U. Nr 180, poz. 1860)
5. Ustawa z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245 z późn. zm.)
6. Ustawa z dnia 28 października o bezpieczeństwie żywności i żywienia (dz. U. Nr 171, poz. 1225)
7. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 listopada 2004 r w sprawie wymagań higieniczno – sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. Nr 104, poz. 1096) – Ustawa z dnia 11 stycznia 2001 r. o substancjach i preparatach chemicznych (Dz. U. Nr 11, poz. 84)
Ustawa z dnia 26 czerwca 1977 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z dnia 1898 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.)
8. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. 2002 r Nr 75 poz. 690 z późn.zm.)
9. Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 98 poz. 1071 z późn. zm.)
10. Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z dnia 18 maja 1964 r. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.)
11. Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z dnia 25 sierpnia 1994 r. z późn. zm.)
12. Rozporządzenie ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej w sprawie zasadniczych wymagań dla środków ochrony indywidualnej z dnia 31 marca 2003 r. (Dz. U. Nr 80, poz. 725)
13. Prawo Ochrony Środowiska – Dz. U. Nr 62, poz. 627
14. Ustawa z 26 czerwca 1977 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 nr 21 poz. 94 z późn. zm.)
15. Instrukcja BHP – Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów BHP
16. Ustawa z dnia 24 sierpnia 1991 o Państwowej Straży Pożarnej (Dz. U. Nr 88, poz. 400 z późn. zm.)
17. Instrukcja ppoż. – Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej…(Dz. U. Nr.80, poz. 563)
18. Michalik J.S. – Nowe standardy bezpieczeństwa Unii Europejskiej I część – Bezpieczeństwo Pracy 5, nr 322 str. 13-18, 1998 r.
19. Michalik J.S. – Nowe standardy bezpieczeństwa Unii Europejskiej II część – Bezpieczeństwo Pracy 6, nr 323 str. 12-17, 1998 r.
Metody oceny:
obecność na praktyce poświadczona wypełnionym dzienniczkiem praktyk, opinia z zakładu pracy o odbywającym praktykę, egzamin ustny Uwagi: