ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: MRS10008o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Podstawy mikrobiologii
Kierunek: Medycyna roślin
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Elżbieta Gębarowska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące systematyki, występowania oraz aktywności metabolicznej drobnoustrojów prokariotycznych i eukariotycznych. Student potrafi wskazać i opisać najważniejsze domeny drobnoustrojów i procesy metaboliczne odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w agroekosystemach. Wyjaśnia rolę poszczególnych procesów metabolicznych i ich oddziaływanie na wzrost i rozwój roślin. Potrafi wyjaśnić rolę czynników biotycznych i abiotycznych wpływających na aktywność drobnoustrojów glebowych. Student nabywa wiedzę z zakresu hodowli i niszczenia drobnoustrojów. Student nabywa umiejętności prawidłowej oceny aktywności i występowania drobnoustrojów oraz ich wpływu na wzrost i plonowanie roślin uprawnych jak również na środowisko. Student potrafi wykonywać proste zadania badawcze pod kierunkiem opiekuna naukowego. Student zna specyfikę pracy i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami. Posiada umiejętność modyfikacji aktywności drobnoustrojów w glebie oraz w produktach rolnych z wykorzystaniem zabiegów agrotechnicznych.

Kompetencje: Student rozumie procesy prowadzone przez drobnoustroje w różnych ekosystemach oraz ich wpływ na jakość środowiska. Docenia rolę drobnoustrojów w kształtowaniu rizosfery, gleby i innych środowisk. Ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów w środowisku. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojów w ekosystemach.

Wymagania wstępne: Chemia, Botanika, Gleboznawstwo, Biochemia

Treści kształcenia: Biologia podstawowych grup drobnoustrojów oraz wirusów. Rola zespołów mikroorganizmów w kształtowa-niu żyzności gleb, procesach transformacji nawozów mineralnych i organicznych. Metaboliczne procesy drobno-ustrojów, jako czynnik wpływający na zdrowotności roślin oraz jakości pasz i żywności.

Literatura: E.A. Paul, F.E Clark "Mikrobiologia i biochemia gleb”, WUMCS, Lublin 2000 E. Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010. J. Baj, Z. Markiewicz, “Biologia Molekularna Bakterii" PWN Warszawa, 2009.

Metody oceny: Wiedzy: kolokwium zaliczeniowe z ćwiczeń, egzamin pisemny Umiejętności: ocena pojedynczych zadań na kolokwium ocena pracy indywidualnej w trakcie zadań Kompetencji społecznych: ocena efektów pracy indywidualnej i zbiorowej, dyskusja na zajęciach

Uwagi: