Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00235o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Technologie w prod. zwierz. (2014/15)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna RząsaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy
Student po zakończonym kursie:
a) opisuje różne systemy utrzymania i żywienia zwierząt
c) wyjaśnia specyfikę wielkostadnej produkcji zwierzęcej
d) wskazuje aktualne trendy w zakresie postępowania ze zwierzętami gospodarskimi
e) proponuje i planuje nowe rozwiązania modernizacyjne w obiektach inwentarskich
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności
Student po zakończonym kursie:
a) planuje produkcję zwierzęcą w różnych obiektach
b) projektuje fermy bydła i trzody chlewnej w zakresie rozwiązań technologicznych i harmonogramów pracy w poszczególnych sektorach
c) integruje wiedzę z różnych dyscyplin
Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Chów i hodowla zwierząt, etologia, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, higiena zwierząt Treści kształcenia:
Przedstawienie specyfiki produkcji wielkotowarowej. Zasady funkcjonowania specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Przegląd różnych technologii utrzymania zwierząt. Sposoby oceny efektów zastosowanych technologii i przedstawienie propozycji nowych rozwiązań modernizacyjnych w istniejących obiektach. Omówienie organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie, przygotowanie obrotu stada i planowanie wielkości struktury stada.Literatura:
Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW
Grudniewska B.: Hodowla i użytkowanie świń
Jarka S.: Projekt gospodarczego urządzenia gospodarstwa rolniczego. SGGW 2004
Kołacz R., Dobrzański Z.: Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, AR Wrocław 2006
Litwińczuk Z., Szulc T.: Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL 2005
Czasopisma: Hoduj z głową (bydło, świnie), Trzoda Chlewna, Hodowca bydła, Hodowca Trzody chlewnej, Drobiarstwo Polskie, Top Agrar
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie obecności na wykładach i ćwiczeniach, przygotowanych referatów i projektów (zaliczenie 60% wymaganych punktów na ocenę bdb)Uwagi: