ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00272o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Higiena środków żywienia zwierząt(2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Piotr Sławuta
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy: Student po zakończonym kursie: a) zna etiopatogenezę chorób zwierząt gospodarskich , nieudomowionych i laboratoryjnych, wywołanych czynnikami żywieniowymi b) zna metody zwalczania i zapobiegania schorzeniom zwierząt wywołanych czynnikami żywieniowymi c) zna szczególne wymagania żywieniowe zwierząt zależne od typu ich użytkowania – bydło wysokomleczne, trzoda chlewna, zwierzęta domowe i specyfiki przewodu pokarmowego - nieudomowione (żółwie, węże) i laboratoryjne (chomiki, świnki morskie itd.) d) potrafi rozpoznać błędy żywieniowe 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności: Student po zakończonym kursie: a) dokonuje samodzielnie podstawowej, oceny zdrowotności paszy przeznaczonej dla poszczególnych gatunków zwierzą b) zna przepisy prawa, które bezpośrednio dotyczą żywienia zwierząt i obrotu paszami, zna kompetencje Inspekcji Weterynaryjnej w tym zakresie c) potrafi prowadzić dietoterapię chorób wywołanych czynnikami żywieniowymi zarówno w warunkach fermy wielkotowarowej, małych gospodarstw, oraz u zwierząt nieudomowionych i laboratoryjnych, poprzez eliminację błędów żywieniowych i stosowanie właściwej karmy

Kompetencje: a)W związku z nauką obowiązujących przepisów prawnych dotyczących żywienia zwierząt i obrotu paszami, studenci są przygotowani do pracy w Inspekcji Weterynaryjnej w tym zakresie

Wymagania wstępne: Biochemia, fizjologia, żywienie zwierząt.

Treści kształcenia: Kurs Higieny Środków Żywienia Zwierząt obejmuje wiadomości o najczęstszych ,,żywieniowych’’ przyczynach powodujących zachorowania zwierząt gospodarskich, a także nieudomowionych. Przedmiot omawia naturalne czynniki szkodliwe zawarte w paszach dla zwierząt - bakterie, wirusy, grzyby i ich produkty przemiany materii, oraz błędy żywieniowe będące czynnikiem etiologicznym chorób zwierząt - nadmiar i niedobór składników odżywczych, pasza nieodpowiednio stosowana ze względu na gatunek zwierząt, płeć, wiek, stan fizjologiczny. Słuchacze są również zaznajamiani z Polskimi i Unijnymi przepisami prawnymi, regulującymi żywienie zwierząt oraz metodami oceny wartości zdrowotnej paszy.

Literatura: 1. Pejsak Z.: Ochrona zdrowia świń, Polskie Wydawnictwo Rolnicze 2007. 2. Zarys Dietetyki Weterynaryjnej. Lesław Lewandowski, Mirosława Lewicka, Piotr Janowicz Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu 2000 3. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo t I i II. Dorota Jamroz PWN Warszawa 2001 4. Large Animal Internal Medicine. Bradford P. Smith red., Mosby - Year Book Inc., St Louis 1996 5. Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt. Wojciech Zawadzki, Wydawnictwo UWP 2008

Metody oceny: Zaliczenie pisemne (min. wiedzy 60 %)

Uwagi: