Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00272o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Higiena środków żywienia zwierząt(2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Piotr SławutaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy:
Student po zakończonym kursie:
a) zna etiopatogenezę chorób zwierząt gospodarskich , nieudomowionych i laboratoryjnych, wywołanych czynnikami żywieniowymi
b) zna metody zwalczania i zapobiegania schorzeniom zwierząt wywołanych czynnikami żywieniowymi
c) zna szczególne wymagania żywieniowe zwierząt zależne od typu ich użytkowania – bydło wysokomleczne, trzoda chlewna, zwierzęta domowe i specyfiki przewodu pokarmowego - nieudomowione (żółwie, węże) i laboratoryjne (chomiki, świnki morskie itd.)
d) potrafi rozpoznać błędy żywieniowe
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności:
Student po zakończonym kursie:
a) dokonuje samodzielnie podstawowej, oceny zdrowotności paszy przeznaczonej dla poszczególnych gatunków zwierzą
b) zna przepisy prawa, które bezpośrednio dotyczą żywienia zwierząt i obrotu paszami, zna kompetencje Inspekcji Weterynaryjnej w tym zakresie
c) potrafi prowadzić dietoterapię chorób wywołanych czynnikami żywieniowymi zarówno w warunkach fermy wielkotowarowej, małych gospodarstw, oraz u zwierząt nieudomowionych i laboratoryjnych, poprzez eliminację błędów żywieniowych i stosowanie właściwej karmy
Kompetencje:
a)W związku z nauką obowiązujących przepisów prawnych dotyczących żywienia zwierząt i obrotu paszami, studenci są przygotowani do pracy w Inspekcji Weterynaryjnej w tym zakresieWymagania wstępne:
Biochemia, fizjologia, żywienie zwierząt.Treści kształcenia:
Kurs Higieny Środków Żywienia Zwierząt obejmuje wiadomości o najczęstszych ,,żywieniowych’’ przyczynach powodujących zachorowania zwierząt gospodarskich, a także nieudomowionych. Przedmiot omawia naturalne czynniki szkodliwe zawarte w paszach dla zwierząt - bakterie, wirusy, grzyby i ich produkty przemiany materii, oraz błędy żywieniowe będące czynnikiem etiologicznym chorób zwierząt - nadmiar i niedobór składników odżywczych, pasza nieodpowiednio stosowana ze względu na gatunek zwierząt, płeć, wiek, stan fizjologiczny. Słuchacze są również zaznajamiani z Polskimi i Unijnymi przepisami prawnymi, regulującymi żywienie zwierząt oraz metodami oceny wartości zdrowotnej paszy.Literatura:
1. Pejsak Z.: Ochrona zdrowia świń, Polskie Wydawnictwo Rolnicze 2007.
2. Zarys Dietetyki Weterynaryjnej. Lesław Lewandowski, Mirosława Lewicka, Piotr Janowicz Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu 2000
3. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo t I i II. Dorota Jamroz PWN Warszawa 2001
4. Large Animal Internal Medicine. Bradford P. Smith red., Mosby - Year Book Inc., St Louis 1996
5. Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt. Wojciech Zawadzki, Wydawnictwo UWP 2008
Metody oceny:
Zaliczenie pisemne (min. wiedzy 60 %)Uwagi: