ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10007o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Matematyka
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Mariusz Grządziel
Język: polski


Efekty kształcenia: Ma podstawową wiedzę z zakresu matematyki [BZ_W03].

Kompetencje:

Wymagania wstępne: Matematyka na poziomie podstawowym matury.

Treści kształcenia: Treści kształcenia: Funkcje: liniowa, wielomianowa, wykładnicza, logarytmiczna. Ciągi liczbowe. Granica ciągu. Granica funkcji. Pochodna funkcji. Maksimum, minimum funkcji. Badanie przebiegu zmienności funkcji. Funkcje wypukłe i wklęsłe. Całka nieoznaczona i oznaczona oraz ich zastosowania w geometrii, fizyce, chemii i biologii. Podstawowe pojęcia teorii prawdopodobieństwa.

Literatura: 1. Koronacki, J., Mielniczuk, J. : Statystyka dla studentów kierunków technicznych i przyrodniczych, WNT, Warszawa 2001; 2. Kuratowski, K. : Rachunek różniczkowy i całkowy, PWN, Warszawa, 2008; 3. Wrzosek, D.: Matematyka dla biologów, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008.

Metody oceny: Podczas semestru zostaną zorganizowane dwa egzaminy połówkowe (poza godzinami ćwiczeń i wykładów). Studenci, którzy zdobędą odpowiednią liczbę punktów z tych egzaminów, zaliczą test obejmujący materiał z trzech ostatnich wykładów (pisany na ostatnim wykładzie) i zdobędą ocenę pozytywną z ćwiczeń, otrzymają ocenę pozytywną z egzaminu w ,,terminie zerowym''. Studentów, posiadających zaliczenie, którzy nie otrzymali oceny z egzaminu w terminie zerowym, obowiązuje pisemny egzamin w sesji egzaminacyjnej. Podczas egzaminu, trwającego 100 minut, studenci rozwiązują zadania oraz odpowiadają na pytania testowe (tzw. otwarte pytania). Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać w terminie poprawkowym.

Uwagi: