Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10081o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Toksykologia zywnościKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy substancji toksycznych występujących w produktach spożywczych – identyfikuje naturalne toksyny w środkach spożywczych, substancje toksyczne powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności oraz przenikające do żywności z zanieczyszczonego środowiska. Student zna i tłumaczy skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka. Student objaśnia podstawowe zasady higieny w przetwórstwie i przechowywaniu żywności. Student zna obowiązujące przepisy prawne dotyczące substancji obcych w żywności.
Umiejętności
Student szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń w żywności dla bezpieczeństwa konsumenta.
Kompetencje:
Student ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w przetwarzaniu, przechowywaniu i dystrybucji żywności. Wymagania wstępne:
chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości z toksykologii i ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.Literatura:
1. Seńczuk W.: Toksykologia. PZWL, 2002;
2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2006;
3. Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004;
4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook. John Wiley&Sons, USA, 2002.Metody oceny:
pisemne zaliczenie wykładówUwagi: