Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10128o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Związki biologicznie czynne w warzywach i owocachKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Anita Biesiada prof. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza 1. student wie jakie są skutki i przyczyny niedoboru składników mineralnych, witamin, białek, tłuszczy i węglowodanów w organizmie ludzkim O1WO1
2. Posiada wiedzę o wartości odżywczej podstawowych warzyw i owoców O1W04
3. Wie jakie substancje wtórne o charakterze antyoksydantów występują w warzywach i owocach i żywności pochodzenia roślinnego, jaka jest ich rola w roślinach oraz organizmie ludzkim O1U01
4. Posiada wiedzę o wpływie agrotechniki uprawy, przechowywania i przetwarzania na wartość odżywczą produktów roślinnych O1W09, O1W19
umiejętności 1. potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym O1U08
2. potrafi dokonać analizy sensorycznej i podstawowej chemicznej surowca roślinnego O1U06
3. potrafi przygotować dietę w oparciu o tabele wartości odżywczej produktów spożywczych dla dorosłego, dziecka, O1U06
Kompetencje:
kompetencje społeczne
1. ma świadomość konsekwencji wpływu technologii produkcji na jakość owoców i warzyw jako produktów spożywczych O1K03
2. potrafi pracować indywidualnie i zespołowo w laboratorium, O1K05
3. wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt, bezpieczeństwo własne i innych pracowników pracowników zespole O1K05
Wymagania wstępne:
Fizjologia roślin, biochemiaTreści kształcenia:
zapoznanie studentów z aktualnym stanem wiedzy na temat prawidłowego żywienia człowieka z uwzględnieniem warzyw i owoców jako bardzo istotnego z punktu widzenia dietetyki składnika pożywienia, wpływu zawartych w owocach i warzywach substancji biologicznie czynnych na zdrowie człowieka, profilaktykę przeciwko chorobom cywilizacyjnym. Wykazanie wpływu czynników oddziałujących na środowisko naturalne i sposobu uprawy na poziom substancji biologicznie czynnych w warzywach i owocachLiteratura:
1. Ziemlański Ś. 2001. Normy żywienia. PZWL
2. Kunachowicz H., Nadolna A., Iwanow K., Przygoda B. 1997. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo lekarskie PZWL.
3. Kohlmünzer S. 2000. Farmakognozja. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
4. Ciborowska H., Rudnicka A. 2007 Dietetyka żywienia zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa
5. Hasik J. 1999. Dietetyka żywienia zdrowego i chorego człowieka . PZWL Warszawa
Metody oceny:
W zakresie wiedzy: egzamin pisemny, kolokwia
W zakresie umiejętności ocena projektu, ocena wyniku analiz chemicznych wykonywanych w laboratorium w zakresie kompetencji
Uwagi: