Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00336f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Audytowanie systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
11Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
3 / 12 / 0Prowadzący:
dr Krystyna Morzyk dr Katarzyna Kosek-PaszkowskaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student po zakończonym kursie w zakresie wiedzy:
a) identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w procesach produkcji żywności
b) wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór sanitarny nad produkcją żywności
c) identyfikuje odchylenia jakości produktu wywołane niewłaściwymi procesami technologicznymi
d) weryfikuje plan oraz harmonogram audytów systemów zarządzania jakości
W zakresie umiejętności:
a) szacuje i określa zagrożenia dla człowieka wynikające z zagrożeń jakości zdrowotnej surowców i przetworów spożywczych
b) samodzielnie wykonuje plan i harmonogram audytów systemu zarządzania jakością zdrowotną żywności
c) audytuje system zarządzania jakością
Kompetencje:
Kompetencje personalne:
a)pracuje w małych grupach
Wymagania wstępne:
mikrobiologia, prawo sanitarno-żywnościowe, higiena przetwórstwa, higiena mięsaTreści kształcenia:
Kwalifikacje audytorów oraz normy dotyczące audytowania, najważniejsze standardy i normy stanowiące dokumenty odniesienia przy audytowaniu systemów jakości, wymagania dla audytorów, rodzaje audytów, cele audytowania, metodologia audytu, dokumenty robocze audytu, metodologia audytowania dokumentacji, wyszukiwanie niezgodności w dokumentacji, techniki audytowania, postępowanie w czasie audytu „na miejscu”, niezgodności i ich klasyfikacja, mowa ciała, raport z audytu.Literatura:
1.„Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności”- pod red. T. Trziszka, wyd. UP Wrocław, 2009.
2.„Audyt wewnętrzny systemów GMP, GHP i HACCP- poradnik praktyczny, pod red. Zadernowski M., Gdańsk, 2004
3.„HACCP: koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności” Kołożyn-Krajewska D., Warszawa, 1999
4.„Wybrane aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego” praca zbiorowa, wydawnictwo GIW, Warszawa, 2008
5.„HACCP, ISO 22000- zagrożenia żywności, funkcjonowanie, audytowanie, certyfikacja”, pod red. Kijowski J., Wydawnictwo AR Poznań, 2006
6.Wiśniewska M. „Normy ISO 9000 oraz metoda HACCP w zakładowym systemie jakości przedsiębiorstwa spożywczego”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk, 2000
7.Owczarek L., „HACCP i higiena żywności” , Forum Media, 2001
8.Wiśniewska M., „Uniwersalna lista kontrolna audytu wewnętrznego HACCP”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk, 2004
Metody oceny:
Test, opracowanie raportu z audytu.Uwagi:
Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 studentów.