Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10285f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Przetwórstwo ziarna zbóż i produkcja pasz przemysłowychKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Leszek RomańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Zna technologie i techniki stosowane w zakładach przetwórstwa ziarna zbóż oraz w wytwórniach pasz przemysłowych.
Umiejętności:
Wie jak opracować w formie dokumentacji koncepcję poszczególnych linii technologicznych produkcji kasz i mąki oraz przemysłowych mieszanek paszowych. Zna metody uszlachetniania surowców.
Potrafi przygotować prezentację na temat wybranej technologii przetwórstwa zbóż oraz przetwórstwa paszowego.
Kompetencje:
Rozumie skutki działalności inżyniera pracującego w w przemyśle młynarskim oraz sektorze produkcji pasz. Ma świadomość odpowiedzialności za jakość wytworzonych produktów jak i środowisko naturalne. Potrafi pracować w grupie przyjmując w niej różne role. Wymagania wstępne:
fizyka, biologiaTreści kształcenia:
Podstawowe pojęcia stosowane w przemyśle młynarskim i paszowym. Surowce i ich właściwości. Technologie i techniki produkcji pasz i wyrobów spożywczych bazujących na przetwórstwie nasion. Metody uszlachetniania wybranych surowców paszowych i spożywczych. Magazynowanie. Budowa i działanie urządzeń stosowanych w przemyśle młynarskim i paszowym. Przepisy BHP.Literatura:
1. Grochowicz J 2006. Technologia produkcji mieszanek paszowych. PWSz
2. Jurga R.: Przetwórstwo zbóż. Część I i II. WSiP 1997.
3. Przegląd Zbożowo Młynarski- miesięcznik
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach,
Umiejętności: ocena sporządzonych sprawozdań i wykonanych projektów, ocena ustnej prezentacji projektu.
Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole, ocena poprawności doboru argumentów w odniesieniu do skutków realizacji proponowanego przez studenta rozwiązania
Uwagi: