ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10238o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Gospodarka Rybacka
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Wojciech Dobicki, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 - Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii roślin i zwierząt oraz mikroorganizmów [BH1 - W01; R1A_W01, InzA_W01] W2 - Ma ogólną wiedzę dotyczącą procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w środowisku wodnym [BH1 - W06; R1A_W03, InzA_W01] W3 - Ma ogólną wiedzę z anatomii i fizjologii ryb [BH1 - W11; R1A_W04] W4 - Wykazuje znajomość zasad żywienia ryb [BH1 - W12; R1A_W04, InzA_W02, InzA_W05] W5 - Posiada wiedzę o wpływie hodowli zwierząt na środowisko i możliwych zagrożeniach [BH1 - W18; R1A_W06, R1A_W03, InzA_W03, InzA_W06] Umiejętności: U1 - Analizuje procesy biologiczne towarzyszące hodowli ryb [BH1 - U05; R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07] U2 - Wykazuje umiejętność analizy każdego etapu hodowli ryb z uwzględnieniem elementów krytycznych [BH1 - U06; R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07] U3 - Posiada umiejętność opracowywania założeń hodowlanych dla różnych gatunków ryb [BH1 - U07; R1A_U05, R1A_U06, InzA_U01, InzA_U03]

Kompetencje: K1 - Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role zwłaszcza w przypadku organizowania hodowli zwierząt [BH1 - K02; R1A_K02], K2 - Potrafi w sposób odpowiedzialny odnosić się do zwierząt [BH1 - K03; R1A_K03] K3 - Potrafi ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo i ochronę zwierząt i środowiska hodowlanego [BH1 - K04; R1A_K03, InzA_K01] K4 - Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane hodowlą ryb [BH1 - K05; R1A_K04] K5 - Ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli zwierząt [BH1 - K06; R1A_K04] K6 - Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska [BH1 - K09; R1A_K06]

Wymagania wstępne: brak

Treści kształcenia: Biologiczne podstawy chowu i hodowli ryb słodkowodnych. Metody i technologie odchowu ryb. Ochrona i dobrostan ryb. Całokształt działalności gospodarczej związanej z rybactwem śródlądowym uwarunkowaniami środowiskowymi chowu ryb i metod poprawy efektywności produkcji.

Literatura: Rybactwo stawowe. Guziur J. i in: Rybactwo śródlądowe - praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego Encyklopedia rybacko - wędkarska - praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego

Metody oceny: Metody oceny ćwiczeń : obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, 2 pisemne sprawdziany wiadomości podczas ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia: 85%. Zaliczenie przedmiotu: studenci posiadający zaliczenie ćwiczeń automatycznie uzyskują zaliczenie przedmiotu.

Uwagi: