Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10238o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Gospodarka RybackaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Wojciech Dobicki, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 - Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii roślin i zwierząt oraz mikroorganizmów [BH1 - W01; R1A_W01, InzA_W01]
W2 - Ma ogólną wiedzę dotyczącą procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w środowisku wodnym [BH1 - W06; R1A_W03, InzA_W01]
W3 - Ma ogólną wiedzę z anatomii i fizjologii ryb [BH1 - W11; R1A_W04]
W4 - Wykazuje znajomość zasad żywienia ryb [BH1 - W12; R1A_W04, InzA_W02, InzA_W05]
W5 - Posiada wiedzę o wpływie hodowli zwierząt na środowisko i możliwych zagrożeniach [BH1 - W18; R1A_W06, R1A_W03, InzA_W03, InzA_W06]
Umiejętności:
U1 - Analizuje procesy biologiczne towarzyszące hodowli ryb [BH1 - U05; R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07]
U2 - Wykazuje umiejętność analizy każdego etapu hodowli ryb z uwzględnieniem elementów krytycznych [BH1 - U06; R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07]
U3 - Posiada umiejętność opracowywania założeń hodowlanych dla różnych gatunków ryb [BH1 - U07; R1A_U05, R1A_U06, InzA_U01, InzA_U03]Kompetencje:
K1 - Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role zwłaszcza w przypadku organizowania hodowli zwierząt [BH1 - K02; R1A_K02],
K2 - Potrafi w sposób odpowiedzialny odnosić się do zwierząt [BH1 - K03; R1A_K03]
K3 - Potrafi ponosić odpowiedzialność za bezpieczeństwo i ochronę zwierząt i środowiska hodowlanego [BH1 - K04; R1A_K03, InzA_K01]
K4 - Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane hodowlą ryb [BH1 - K05; R1A_K04]
K5 - Ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonej hodowli zwierząt [BH1 - K06; R1A_K04]
K6 - Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska [BH1 - K09; R1A_K06]Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Biologiczne podstawy chowu i hodowli ryb słodkowodnych. Metody i technologie odchowu ryb. Ochrona i dobrostan ryb.
Całokształt działalności gospodarczej związanej z rybactwem śródlądowym uwarunkowaniami środowiskowymi chowu ryb i metod poprawy efektywności produkcji. Literatura:
Rybactwo stawowe. Guziur J. i in:
Rybactwo śródlądowe - praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego
Encyklopedia rybacko - wędkarska - praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego Metody oceny:
Metody oceny ćwiczeń : obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, 2 pisemne sprawdziany wiadomości podczas ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia: 85%.
Zaliczenie przedmiotu: studenci posiadający zaliczenie ćwiczeń automatycznie uzyskują zaliczenie przedmiotu. Uwagi: