Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20342f14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Ekologiczne Systemy ŻywieniaZwierzątKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław KrzywieckiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student:
W1- zna wartość pokarmową pasz pozyskiwanych z upraw ekologicznych [KB2_W05; KB2-W05_BŚ];
W2 - ma wiedzę dotyczącą bilansowania dawek pokarmowych w aspekcie wydalania azotu i innych składników oraz gazów jelitowych do środowiska [KB2_W04, KB2_W05]
W3- wie jak stosować różne dodatki w żywieniu zwierząt oraz zna uwarunkowania prawne ekologicznych systemów żywienia [KB2_W03].
W4- zna metody konserwacji pasz bezpiecznych dla środowiska [KB2_W06].
Umiejętności:
Student:
U1- właściwie dobiera odpowiednie gatunki roślin do uprawy metodami ekologicznymi i potrafi je wykorzystać przy bilansowaniu dawek pokarmowych dla zwierząt [KB2_U02_BŚ]
U2- wykazuje znajomość metod oceny pasz konserwowanych i potrafi zinterpretować wyniki takiej oceny w aspekcie przydatności takich pasz w żywieniu zwierząt [KB2_U04].
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student:
K1- ma świadomość konsekwencji społecznych wynikających ze stosowania nieprawidłowej technologii wytwarzania żywności [KB2_K04];
K2- potrafi identyfikować zagrożenie wynikające z niewłaściwego żywienia zwierząt i stosowania nieodpowiednio zakonserwowanych pasz [KB2_U04];
K3- ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za skutki stosowania nieprawidłowych technologii produkcji i konserwacji pasz oraz wykorzystywania wadliwych pasz w żywieniu zwierząt [KB2_U04].
Wymagania wstępne:
żywienie zwierząt i paszoznawstwo, fizjologia roślin i zwierzątTreści kształcenia:
Charakterystyka pasz w ekologicznych systemach żywienia , użytkowanie pastwisk ekologicznych. Metody konserwacji pasz, zmniejszanie wydalania azotu u świń, drobiu i bydła poprzez właściwe bilansowanie dawek, minimalizowanie stosowania różnych preparatów (dodatków) paszowych. Uwarunkowania prawne systemów żywienia.Literatura:
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2001, 2005.
2. Specjalistyczne czasopisma z zakresu żywienia bydła, świń i drobiu (krajowe i zagraniczne): Polskie Drobiarstwo, Hodowca Drobiu, Hodowca Trzody Chlewnej i Bydła, Trzoda Chlewna, Word Poultry, Poultry International, Pig International, Feed International itp.)
Metody oceny:
pisemne zaliczenie (test) materiału wykładowego.Uwagi: