Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHN10283o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
MikrobiologiaKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
18 / 18 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław J. PietrJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student W1 - ma ogólną wiedzę o budowie oraz funkcjach życiowych mikroorganizmów, wirusów i prionów [BH1-W01; BH1-W02; R1A-W01;
R1A-W03];
W2 - zna pozycję drobnoustrojów w drzewie filogenetycznym organizmów żywych oraz opisuje mikroorganizmy należące do głównych
domen [BH1-W01; BH1-W10; R1A-W01; R1A-W04];
W3 – opisuje mikrobiologiczne procesy wpływające na przemiany związków mineralnych i organicznych w paszach i żywności
[BH-W08; BH1-W14; R1A-W03; R1A-W05; A-W04];
W4 – zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami a organizmami wyższymi oraz
środowiskiem [BH1-W12; BH1-W18; R1A-W04; R1A-W06];
W5 – opisuje fenotypowe, genotypowe metody identyfikacji oraz sposoby wymiany genów pomiędzy drobnoustrojami
[BH1-W01; BH1-W10 R1A-W01; R1A-W04];
W6 - zna rolę i funkcje drobnoustrojów jako czynników wpływającego na procesy fizjologicznych zwierząt hodowlanych [BH1-W11;
R1A-W04].
Umiejętności: Student U1 – wykonuje proste zadania badawcze pod kierunkiem opiekuna naukowego [BH1-U04; R1A-U04; R1A-U08];
U2 – prawidłowo obsługuje wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym [
BH1-U04; BH1-U05; R1A-U04; R1A-U08; R1A-U05];
U3 – rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów, przeprowadza podstawową diagnostykę bakterii i grzybów w oparciu o cechy
morfologiczne i fizjologiczne [BH1-U05; R1A-U05];
U4 – oznacza liczbę i aktywność drobnoustrojów w środowisku, przeprowadza analizę mikrobiologiczną wody, pasz i żywności [
BH1–U11; BH1–U12; R1A-U06; R1A-U08];
U5 – określa wpływ drobnoustrojów na pasze i żywności oraz wyjaśnia rolę mikroorganizmów jako czynników wpływających na jakość
produktów pochodzenia zwierzęcego [BH1-U11; BH1-U12; R1A-U06; R1A-U08];
U6 – prawidłowo ocenia rolę i występowanie drobnoustrojów pro-biotycznych i patogenicznych związanych z żywieniem zwierząt
[BH1-U12; BH1-U13; R1A-U05; R1A-U06; R1A-U07].Kompetencje:
Student K1 - rozumie skutki procesów mikrobiologicznych w przyrodzie, jest świadomy zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikających z
powszechnego występowania w środowisku potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów [BH1-K01; R1A-K01; R1A-K07];
K2 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH1-K02; R1A-K02];
K3 - wykazuje odpowiedzialność za realizowane analizy i powierzony sprzęt [BH1-K04; BH1-K06; R1A-K03; R1A-K04];
K4 - rozumie ważność przestrzegania zasad bezpieczeństwa mikrobiologicznego w produkcji zwierzęcej w związku z powszechnym
występowaniem drobnoustrojów [BH1-K08; BH1- K09; R1A-K05; R1A-K06].Wymagania wstępne:
chemia, biochemiaTreści kształcenia:
Budowa, właściwości i klasyfikacja drobnoustrojów, wirusów i prionów. Rola bakterii, grzybów i wirusów w produkcji pasz i żwyności oraz ich wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji bakterii. Metaboliczne procesy drobnoustrojów jako czynnik wpływający na procesy metaboliczne zwierząt hodowlanych oraz jakośc produkcji zwierzęcej oraz zdrowie człowieka. Zastosowanie mikroorganizmów w produkcji pasz dla zwierząt oraz w biotechnologicznych procesach ograniczających negatywny wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko.Literatura:
Baj J., Markiewicz Z.: Biologia Molekularna Bakterii, PWN, Warszawa, 2009;
Gębarowska E., Pietr S.J., Stankiewicz M., Kucińska J., Magnucka E.: Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii, Wyd. UP we Wrocławiu, 2010;
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.1: Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa, 2010;
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, T.2: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008;
Schlegel H.G.: Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa 2006.Metody oceny:
Trzy pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności oraz przygotowanego sprawozdania z ćwiczeń. Zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen pozytywnych. Studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy (pytania otwarte i zamknięte) w sesji egzaminacyjnej. Zasób wiedzy do zaliczenia - 60%. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.Uwagi: