Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS20176o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Inżynieria produkcji zwierzęcejKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Józef SzlachtaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności odnośnie nowych trendów i budowy nowoczesnych urządzeń i maszyn do produkcji zwierzęcej. Potrafi dokonać doboru maszyn i urządzeń w aspekcie zapewnienia efektywności produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem automatyzacji pracy i poprawy dobrostanu zwierząt. Zwraca uwagę na systemy zapewnienia jakości w pozyskiwaniu surowców ISO, HACCP, TQM.Kompetencje:
Student potrafi:
- wskazać nowe trendy w produkcji zwierzęcej,
- dokonać doboru maszyn i urządzeń w produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem możliwości automatyzacji prac,
- przeprowadzić diagnostykę urządzeń udojowych,
- wskazać aspekty organizacyjne i techniczne wdrażania robotów do doju krów.
Wymagania wstępne:
Mechanizacja produkcji zwierzęcej, AutomatykaTreści kształcenia:
Nowe technologie w inżynierii produkcji zwierzęcej. Systemy zarządzania stadem (ALPRO, Kodatron, Afifarm). Systemy i technologie zadawania pasz w pomieszczeniach dla bydła mlecznego - nowe trendy. Wpływ parametrów urządzeń udojowych na jakość mleka. Diagnostyka urządzeń udojowych a warunki doju. Systemy zarządzanie jakością (HACCP, TQM) dla zapewnienia wysokiej jakości mleka. Stymulacyjna funkcja gumy strzykowej w procesie doju mechanicznego krów. Aspekty organizacyjne i techniczne wdrażania robotów do doju krów w oborach. Metody obróbki uszlachetniającej surowce paszowe. Technika w pomieszczeniach inwentarskich w aspekcie zapewnienia dobrostanu. Nowoczesne rozwiązania w technice zabezpieczeń elektrycznych w pomieszczeniach inwentarskich.Literatura:
Mechanizacja produkcji zwierzęcej. Kowalik W. i inni. Wydawnictwo AR Lublin 1999Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń po 3 semestrze.Uwagi: