ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10035o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Żywienie Zwierząt
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Dr hab. Rafał Bodarski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 – student zna składniki pokarmowe pasz i ich przemiany w organizmie zwierząt [BH1_W14]; W02 - zna wartość pokarmową pasz i wie jak tę wartość określić [BH1-W08] W03- ma wiedzę dotyczącą substancji antyżywieniowych w paszach naturalnych [BH1_W01]. W04 - zna metody konserwacji pasz i skutki zdrowia dla zwierząt i konsumentów wynikające ze stosowania nieodpowiedniej jakości pasz [BH1_W06]. W05- wykazuje znajomość zasad żywienia zwierząt [BH1_W12] Umiejętności: U01 - potrafi oznaczyć składniki pokarmowe w różnych paszach i określić ich wartość pokarmową [BH1_U11]; U02 – posiada umiejętność rozpoznania pasz zainfekowanych grzybami i podejmować decyzje dotyczące oceny takiej kontaminacji [BH1_U01]; U03 – umie ocenić przydatność różnych surowców do kiszenia, zastosować właściwą technologie tego sposobu konserwacji i ocenić jakość kiszonki [BH1_U11]; U04 – zna metody produkcji siana i potrafi ocenić jakość tej paszy i jej przydatnośc w żywieniu zwierząt [BH1_U11]; U05- Posiada zdolność konstruowania i bilansowania dawek pokarmowych oraz mieszanek pasz treściwych dla zwierząt [BH1_U08];.

Kompetencje: K01 – ma świadomość oddziaływania nieodpowiednio dobranych pasz i nieprawidłowego żywienia zwierząt na zdrowie zwierząt, efekty produkcyjne oraz jakość uzyskiwanych produktów [BH1_K04]; [BH1_K07]; K02 – potrafi poprawnie konstruować dawki pokarmowe dla zwierząt warunkujące opłacalną produkcję zdrowej żywności [BH1_K08]; K03 - rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie [BH1_K01];

Wymagania wstępne: biochemia, fizjologia zwierząt.

Treści kształcenia: Składniki pokarmowe oraz ich przemiany w organizmie zwierząt. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wartość pokarmowa pasz ze szczególnym uwzględnieniem składników antyżywieniowych. Konstruowanie modeli żywieniowych uwzględniających pasze z ekologicznej produkcji.

Literatura: 1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2110, 2005. 2. Chachułowa J: Pasze. Praca zbior. Pod red. Wyd. SGGW, Warszawa 1996. 3. Żywienie bydła, Pr. Zbiorowa pod red. J. Mikołajczak, Wyd. Uczelniane ATR w Bydgoszczy, 2006.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Indywidualne na podstawie bieżącej oceny ustnych wypowiedzi z zakresu procedur analitycznych i umiejętności wykorzystania wyników analiz do określenia wartości pokarmowej pasz oraz ocen z dwóch kolokwiów. I - obejmujące ćwiczenia laboratoryjne (1-7). II- dotyczące ćwiczeń audytoryjnych (8-15) i obejmujące oceny wartości pokarmowej pasz (strawność składników, wyliczenia energii i bilansowanie dawek pokarmowych, czystość mikrobiologiczna pasz). Zaliczenie przedmiotu : egzamin pisemny

Uwagi: