Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10036o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Dobrostan ZwierzątKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
10 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Roman KołaczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
– posiada wiedzę z zakresu dobrostanu zwierząt, w tym jego aspektów etycznych oraz interakcji człowiek – zwierzę [BZ_W01];
– posiada wiedzę dotyczącą metod oceny dobrostanu zwierząt obejmującą kryteria fizjologiczne, behawioralne, zdrowotne i ekonomiczne [BZ_W03];
– rozumie znaczenie aktów prawnych dotyczących dobrostanu zwierząt oraz zna ich rolę w zakresie kształtowania właściwych warunków bytowych zwierząt [BZ_W16];
– zna praktyczne pojęcia z zakresu dobrostanu zwierząt i potrafi je samodzielnie formułować [BZ_W19];
– wskazuje możliwości praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy w życiu, szczególnie z zakresu kształtowania i organizacji dobrostanu zwierząt, uwzględniając budynki gospodarskie, gospodarstwa mało i wielkotowarowe oraz warunki transportu zwierząt. [BZ_W21].
Umiejętności:
– prawidłowo przeprowadza obserwacje warunków utrzymania zwierząt; interpretuje i omawia wyniki oraz formułuje adekwatne wnioski wykorzystując terminologię naukową i specjalistyczną [BZ_U04];
– obserwuje konsekwencje błędnie prowadzonej hodowli zwierząt oraz niskiego ich dobrostanu wraz z jego antropogenicznym podłożem; objaśnia zależności pozwalające na poprawę istniejącej praktyki i prewencji w hodowli zwierzęcej [BZ_U05];
– prawidłowo ocenia i interpretuje poziom dobrostanu zwierząt wraz z klasyfikacją jego pochodzenia; wskazuje możliwości przeciwdziałania skutkom zaistniałych błędów [BZ_U13];
– na podstawie fachowego piśmiennictwa formułuje argumenty dotyczące wiedzy z zakresu dobrostanu zwierząt i prawidłowej hodowli zwierząt; dyskutuje o możliwościach rozwiązania aktualnych problemów [BZ_U17];
– posiada umiejętność przygotowania sprawozdania, pracy projektowej, referatu oraz innych prac pisemnych i prezentacji związanych z tematyką przedmiotu [BZ_U18];
Kompetencje:
– wykazuje zainteresowanie aktualizacją wiedzy z zakresu dobrostanu zwierząt i dyscyplin pokrewnych; rozumie potrzebę prowadzenia badań i działań prewencyjnych z tego zakresu [BZ_K02];
– potrafi zaplanować zadania badawcze i prewencyjne dostosowując je do panujących warunków, posiadanej aparatury badawczej oraz potencjalnych możliwości wykonania określonych procedur [BZ_K07];
– jest wrażliwy na szeroko rozumianą ochronę przyrody jako zbiór wartości poznawczych i edukacyjnych; jest wrażliwy na ochronę zwierząt szczególnie w zakresie utrzymania właściwych warunków ich bytowania [BZ_K09];
– jest świadomy zagrożeń dla ludzi i zwierząt wynikających braku odpowiedniego poziomu dobrostanu; dostrzega potrzebę prowadzenia badań, edukacji i monitoringu dobrostanu zwierząt [BZ_K10];
– w oparciu o zdobytą wiedzę jest zdolny do prowadzenia własnej działalności gospodarczej [BZ_K13].
Wymagania wstępne:
Fizjologia zwierząt, mikrobiologia, chemiaTreści kształcenia:
Znaczenie dobrostanu w chowie zwierząt. Etyczne aspekty dobrostanu, dobrostan a ból i cierpienie zwierząt, dobrostan a interakcje „człowiek-zwierzę” Metody oceny dobrostanu zwierząt. Wymogi dobrostanu w chowie drobiu. Wymogi dobrostanu w chowie świń. Wymogi dobrostanu w chowie bydła mlecznego. Zdrowotne i behawioralne aspekty dobrostanu bydła. Wymogi dobrostanu w chowie innych gatunków zwierząt. Dobrostan w chowie zwierząt laboratoryjnych. Zwierzęta laboratoryjne i doświadczalne. Warunki środowiska w pomieszczeniach dla zwierząt laboratoryjnych. Wymogi w zakresie transportu zwierząt. Regulacje prawne dotyczące transportu zwierząt. Postępowanie ze zwierzętami podczas transportu. Zasady kontroli dobrostanu zwierząt.Literatura:
1. Kołacz R., Dobrzański Z. (red.) Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich. Wyd. AR Wrocław, 2006.
2. Dobrzański Z., Kołacz R. (red.) Skrypt z zoohigieny. Wyd. AR Wrocław, 1996.
3. Sossidou E., Szücs E. Farm Animal Welfare, Environment & Food quality interactions studies. Welfood Partners, Thessaloniki, 2007.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: okresowy pisemny sprawdzian na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie przedmiotu: studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny.Uwagi: