Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10158f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Technologia węglowodanówKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr RegiecJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu ma wiadomości dotyczące ziemniaka i buraka cukrowego, jako surowców przemysłowych, zna technologie otrzymywania skrobi i wytwarzania różnych produktów ziemniaczanych oraz technologię cukrownictwa.
Umiejętności:
Student potrafi wykonać analizy dotyczące składu chemicznego i właściwości ziemniaka oraz buraka cukrowego i melasu oraz interpretuje otrzymane wyniki, ma opanowane metody oceny jakości produktów ziemniaczanych, przeprowadza procesy modyfikacji i hydrolizy skrobi.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Ukończenie kursu pozwala na postrzeganie zależności pomiędzy jakością surowców, a efektami produkcji oraz zrozumienie wagi współpracy dostawców i producentów, ponadto kształtuje umiejętność pracy w zespole oraz odpowiedzialność za wyniki wspólnej pracy. Istotą kursu jest także kształcenie zdolności do podejmowania decyzji w oparciu o zmieniające się parametry, kreatywność w doborze warunków doświadczeń.
Wymagania wstępne:
fizyka, chemia, analiza żywności, ogólna technologia żywności Treści kształcenia:
Znaczenie gospodarcze ziemniaka w Polsce i na świecie. Wartość żywieniowa i jakość ziemniaka spożywczego. Wartość technologiczna ziemniaka jako surowca krochmalniczego, gorzelniczego i na wyroby spożywcze. Zarys produkcji spożywczych przetworów ziemniaczanych. Technologia krochmalnictwa. Podstawowe właściwości i zastosowanie skrobi. Produkcja buraka cukrowego oraz cukru w Polsce i na świecie. Wartość technologiczna korzeni buraka cukrowego. Technologia cukrownictwa.buraka cukrowego. Technologia cukrownictwa.Literatura:
1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999. 2. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989. 3. Poradnik inżyniera. Cukrownictwo. Dobrzycki J., WNT, Warszawa 1988. 4. Cukrownictwo. Nikiel S., WSiP, Warszawa 1996. 5. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002.Metody oceny:
Egzamin ustny, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 65%.Uwagi: