ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10140o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Gospodarka wodno-ściekowa i energetyczna
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu potrafi opisać podstawowe procesy stosowane w technologii wody i ścieków - rozróżnia etapy procesów technologicznych - rozpoznaje zasady technologiczne charakteryzujące poszczególne procesy - student potrafi wytłumaczyć zasady procesu projektowania systemów wodno-ściekowych i energetycznych - potrafi wybrać odpowiedni dla danego zakładu system gospodarki wodno-ściekowej. Umiejętności: Student po ukończeniu kursu zna specyfikację i zasady panujące w laboratorium prowadzącym podstawowe analizy wody - potrafi przeprowadzić bilans wodno-ściekowy i energetyczny w zakładzie przemysłu spożywczego - potrafi obliczyć zapotrzebowanie na wodę bytowo-gospodarczą, technologiczną oraz energię elektryczną - może zaprojektować system zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków w zakładzie branży spożywczej - potrafi ocenić czynniki wpływające na gospodarkę wodno-ściekową i energetyczną w zakładzie.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Wykazuje zrozumienie złożoności zjawisk i procesów charakteryzujących stan wód - ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania w zespole - wykazuje dbałość o stan czystości wody - zminimalizowania zużycia wody i energii.

Wymagania wstępne: grafika inżynierska, matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Charakterystyka gospodarki wodno-ściekowej i energetycznej w zakładach przemysłu spożywczego. Dobowy bilans zapotrzebowania na wodę i ilość odprowadzanych ścieków. Bilanse energetyczne, wykresy obciążeń. Nośniki energii, gospodarka energią, parą, paliwami w zakładzie, czynniki wpływające na racjonalną gospodarkę wodno-ściekową i energetyczną w zakładzie.

Literatura: 1. Nawrocki J., Biłozar S., Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne, PWN 2000, 2. Łomotowski J., Szpindor A., Nowoczesne systemy oczyszczania ścieków, Arkady 1999, 3. Nawirska A., Szymański L., Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Wydawnictwo AR 2002, 4. Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wyd. SGGW Warszawa 1998.

Metody oceny: zaliczenie części laboratoryjnej, projekt, pisemne kolokwium zaliczeniowe

Uwagi: