Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10140o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Gospodarka wodno-ściekowa i energetycznaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-OlszańskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu potrafi opisać podstawowe procesy stosowane w technologii wody i ścieków - rozróżnia etapy procesów technologicznych - rozpoznaje zasady technologiczne charakteryzujące poszczególne procesy - student potrafi wytłumaczyć zasady procesu projektowania systemów wodno-ściekowych i energetycznych - potrafi wybrać odpowiedni dla danego zakładu system gospodarki wodno-ściekowej.
Umiejętności:
Student po ukończeniu kursu zna specyfikację i zasady panujące w laboratorium prowadzącym podstawowe analizy wody - potrafi przeprowadzić bilans wodno-ściekowy i energetyczny w zakładzie przemysłu spożywczego - potrafi obliczyć zapotrzebowanie na wodę bytowo-gospodarczą, technologiczną oraz energię elektryczną - może zaprojektować system zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków w zakładzie branży spożywczej - potrafi ocenić czynniki wpływające na gospodarkę wodno-ściekową i energetyczną w zakładzie.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Wykazuje zrozumienie złożoności zjawisk i procesów charakteryzujących stan wód - ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania w zespole - wykazuje dbałość o stan czystości wody - zminimalizowania zużycia wody i energii.
Wymagania wstępne:
grafika inżynierska, matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Charakterystyka gospodarki wodno-ściekowej i energetycznej w zakładach przemysłu spożywczego. Dobowy bilans zapotrzebowania na wodę i ilość odprowadzanych ścieków. Bilanse energetyczne, wykresy obciążeń. Nośniki energii, gospodarka energią, parą, paliwami w zakładzie, czynniki wpływające na racjonalną gospodarkę wodno-ściekową i energetyczną w zakładzie. Literatura:
1. Nawrocki J., Biłozar S., Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne, PWN 2000, 2. Łomotowski J., Szpindor A., Nowoczesne systemy oczyszczania ścieków, Arkady 1999, 3. Nawirska A., Szymański L., Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Wydawnictwo AR 2002, 4. Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wyd. SGGW Warszawa 1998.Metody oceny:
zaliczenie części laboratoryjnej, projekt, pisemne kolokwium zaliczenioweUwagi: