Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20211f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Spektroskopia UV-VIS i IR związków naturalnychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr Mirosław AniołJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu spektroskopii w podczerwieni i nadfioletu - zna najważniejsze właściwości spektroskopowe związków chemicznych - objaśnia procesy takie jak destylacja, sublimacja, krystalizacja , ekstrakcja i chromatografia - objaśnia zasadę działania poznanych metod spektroskopowych- zna terminologię stosowaną w spektroskopii IR oraz UV.
Umiejętności
Umie stosować w praktyce zasady pracy obowiązujące w laboratorium analizy spektroskopowej – umie przygotować stanowisko pracy i samodzielnie wykonać widmo w podczerwieni – planuje i przeprowadza analizę spektroskopową związków organicznych - interpretuje widma IR i UV oraz analizuje budowę prostych związków – umie posłużyć się spektroskopowymi internetowymi bazami danych - postrzega relacje pomiędzy dokładnością działań przygotowawczych i prowadzenia doświadczenia a poprawnością uzyskanego wyniku końcowego.Kompetencje:
Wykazuje dbałość i odpowiedzialność za powierzony sprzęt - wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo własne i innych - działa efektywnie samodzielnie i w zespole według udzielonych wskazówek - wykazuje świadomość zagrożenia w pracy z substancjami niebezpiecznymi.Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemiaTreści kształcenia:
Spektroskopia masowa, w podczerwieni oraz w nadfiolecie i ich zastosowanie w identyfikacji grup funkcyjnych
Literatura:
Spectroscopic identification of organic compounds, R.M. Silverstein and G.C. Bassler, John Wiley and Sons, Inc. 1997 2. Metody spektroskopowe i ich zastosowanie do identyfikacji związków organicznych, Praca zbiorowa pod redakcją W. Zielińskiego i A. Rajcy, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne Warszawa 1995.
Metody oceny:
Uwagi: