Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20212f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Procesy ciągłe w biotechnologiiKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, prof. dr hab. Maria WojtatowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student ma uporządkowaną i pogłębioną wiedzę z zakresu kinetyki procesów mikrobiologicznych – zna różne typy procesów okresowych i ciągłych – rozumie istotę działania chemostatu i turbidystatu – rozróżnia techniki immobilizacyjne i charakteryzuje nośniki stosowane do unieruchamiania komórek
i enzymów – zna biotechnologiczne aplikacje powyższych systemów i biokatalizatorów.
Umiejętności
Wykonuje analizę kinetyki wzrostu i tworzenia produktu w procesie mikrobiologicznym – wyznacza wartości µmax i KS metodą graficzną i doświadczalną – przygotowuje założenia projektowe ciągłej produkcji biomasy – potrafi dobrać metodę immobilizacji komórek i enzymów.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie ciągłych procesów mikrobiologicznych i enzymatycznych i jest świadom ważności tych procesów we współczesnej biotechnologii. Rozumie potrzebę nieustannego uczenia się i zdobywania doświadczenia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania w interdyscyplinarnym obszarze nauki i praktyki, jakim jest biotechnologia.
Wymagania wstępne:
Mikrobiologia ogólna, biochemia Treści kształcenia:
Modele wzrostu komórkowego. Kinetyka tworzenia produktu i zużycia substratu. Wydajności biomasy i produktu. Hodowla okresowa i jej modyfikacje. Teoria chemostatu i turbidystatu – bilanse materiałowe, regulacja stanów ustalonych. Klasyfikacja i przegląd otwartych i zamkniętych systemów ciągłych z wolnymi komórkami. Immobilizacja komórek i enzymów. Operacyjna stabilność i aktywność immobilizowanych biokatalizatorów w procesach ciągłych. Aplikacje systemów ciągłych z komórkami wolnymi i unieruchomionymi.
Literatura:
1.Biotechnologia żywności, pod red. W. Bednarski & A. Reps, WNT, Warszawa, 2001; 2. Podstawy biotechnologii przemysłowej, pod red. W.Bednarski & J.Fiedurek , WNT, Warszawa, 2007; 3. Biotechnology. A multi-volume comprehensive treatise, Ed. Rehm H., J., Reed G.,Pühler A., Stadler P., Measuring, modelling and control (vol. 4), Verlag Chemie, Weinheim 1991; 4. Bioreactor immobilized enzymes and cells. Fundamentals and applications, Ed.Murray Moo-Young, Elsevier Appl. Science, London, New York 1988; 5. Inżynieria Biochemiczna, Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., WNT, Warszawa, 1977.Metody oceny:
Egzamin pisemny.Uwagi: