ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20212f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Procesy ciągłe w biotechnologii
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student ma uporządkowaną i pogłębioną wiedzę z zakresu kinetyki procesów mikrobiologicznych – zna różne typy procesów okresowych i ciągłych – rozumie istotę działania chemostatu i turbidystatu – rozróżnia techniki immobilizacyjne i charakteryzuje nośniki stosowane do unieruchamiania komórek i enzymów – zna biotechnologiczne aplikacje powyższych systemów i biokatalizatorów. Umiejętności Wykonuje analizę kinetyki wzrostu i tworzenia produktu w procesie mikrobiologicznym – wyznacza wartości µmax i KS metodą graficzną i doświadczalną – przygotowuje założenia projektowe ciągłej produkcji biomasy – potrafi dobrać metodę immobilizacji komórek i enzymów.

Kompetencje: Wykazuje zrozumienie ciągłych procesów mikrobiologicznych i enzymatycznych i jest świadom ważności tych procesów we współczesnej biotechnologii. Rozumie potrzebę nieustannego uczenia się i zdobywania doświadczenia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania w interdyscyplinarnym obszarze nauki i praktyki, jakim jest biotechnologia.

Wymagania wstępne: Mikrobiologia ogólna, biochemia

Treści kształcenia: Modele wzrostu komórkowego. Kinetyka tworzenia produktu i zużycia substratu. Wydajności biomasy i produktu. Hodowla okresowa i jej modyfikacje. Teoria chemostatu i turbidystatu – bilanse materiałowe, regulacja stanów ustalonych. Klasyfikacja i przegląd otwartych i zamkniętych systemów ciągłych z wolnymi komórkami. Immobilizacja komórek i enzymów. Operacyjna stabilność i aktywność immobilizowanych biokatalizatorów w procesach ciągłych. Aplikacje systemów ciągłych z komórkami wolnymi i unieruchomionymi.

Literatura: 1.Biotechnologia żywności, pod red. W. Bednarski & A. Reps, WNT, Warszawa, 2001; 2. Podstawy biotechnologii przemysłowej, pod red. W.Bednarski & J.Fiedurek , WNT, Warszawa, 2007; 3. Biotechnology. A multi-volume comprehensive treatise, Ed. Rehm H., J., Reed G.,Pühler A., Stadler P., Measuring, modelling and control (vol. 4), Verlag Chemie, Weinheim 1991; 4. Bioreactor immobilized enzymes and cells. Fundamentals and applications, Ed.Murray Moo-Young, Elsevier Appl. Science, London, New York 1988; 5. Inżynieria Biochemiczna, Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., WNT, Warszawa, 1977.

Metody oceny: Egzamin pisemny.

Uwagi: