Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20210f14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Biotechnologia grzybówKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Barbara ŻarowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu biotechnologii przemysłowej; zna metody produkcji biomasy grzybowej oraz znaczenie ich metabolitów; zna pozytywne znaczenie grzybów w żywności i ich wykorzystanie w ochronie środowiska, jako czynników biokontroli oraz nowe, niekonwencjonalne szczepy grzybów - grzyby białej zgnilizny drewna.
Umiejętności
Student potrafi zaplanować proces biosyntezy biomasy grzybowej oraz pozyskiwania ich cennych metabolitów, wykorzystać metabolity wybranych grzybów jako wskaźniki, obecności zarówno ich komórek, jak i toksyn – potrafi przewidzieć i ukierunkować zmiany składników żywności, zachodzące pod wpływem rozwoju grzybów, warunkujące właściwe cechy organoleptyczne produktów spożywczych.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie procesów mikrobiologicznych i enzymatycznych oraz jest świadom ważności tych procesów we współczesnej biotechnologii. Rozumie potrzebę nieustannego uczenia się i zdobywania doświadczenia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania w interdyscyplinarnym obszarze nauki i praktyki, jakim jest biotechnologia. Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia, enzymologia
Treści kształcenia:
Technologie produkcji biomasy drożdży i grzybów oraz specyfika metabolitów grzybowych. Produkcja białka i tłuszczu mikrobiologicznego, biosynteza barwników karotenoidowych i L-fenyloaminy. . Przegląd wybranych, mniej typowych biotechnologicznych zastosowań grzybów, np. jako czynników biokontroli, środków ochrony roślin, organizmów stosowanych do degradacji biopolimerów w fermentowanej żywności, do produkcji i wykorzystania lakaz grzybów białej zgnilizny drewna.
Literatura:
1. Podstawy biotechnologii przemysłowej, pod red. W.Bednarski & J.Fiedurek , WNT, Warszawa, 2007; 2. Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 3. Biotechnologia i chemia antybiotyków, Chmiel A. Grudziński S., PWN, 1999; 4. Biologiczne przetwarzanie odpadów, Jędrczak A., PWN, 2007; 5. Manual of industrial microbiology and biotechnology, A.L.Demain & J.E.Davies ed. Amer. Soc. Microbiol., Washington D.C, 2005. Metody oceny:
Egzamin pisemny.Uwagi: