Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20272o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Informatyka stosowanaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz BoruczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wprowadzenie studentów do obsługi programów pakietu MS Office oraz Statistica.
Kompetencje:
Studenci posiadają bardziej zaawansowaną umiejętność obsługi programów pakietu MS Office oraz Statistica.Wymagania wstępne:
matematyka, informatyka
Treści kształcenia:
Obsługa arkuszy kalkulacyjnych MS Excel, edycja danych, obliczenia w arkuszu kalkulacyjnym, przenoszenie danych do Statistica, podstawowe obliczenia statystyczne.
Literatura:
1. Programy pakietu OFFICE, Drogowski A., Wyd. Czarny Kruk, Bydgoszcz 2000; 2. Nie tylko dla orłów. Microsoft Office 2000, Kraynak J., Intersoftland 2000; 3. Przystępny kurs statystyki w oparciu o program STATISTICA PL na przykładach z medycyny, Stanisz A., Kraków 1998.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia
Uwagi: