Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS20091o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
TowaroznawstwoKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
dr Ewelina Gudarowska, dr Jan Krężel, dr Przemysław BąbelewskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma wiedzę z zakresu jakość handlowej kwiatów, warzyw, owoców i materiału szkółkarskiego, czynników kształtujących ta jakość oraz zakresu przygotowania produktów ogrodniczych do obrotu. O2_W07
Zna standardy jakości dotyczących kwiatów, warzyw i owoców, sortowania produktów ogrodniczych, opakowań i etykiet stosowanych w obrocie produktami ogrodniczymi, O1_W07
Umiejętności:
Student potrafi dokonać oceny jakości warzyw i owoców dostępnych na rynku polskim i zagranicznym, zdobywa umiejętność przygotowania produktów do obrotu zgodnie z wymaganymi standardami, zna procedury zapewnienia zdrowej żywności zgodnie z wymaganymi przez odbiorców certyfikatami dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej, HACCP, Globalgap, O2_U03, O2_U06
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student wykazuje zrozumienie dla potrzeby oceny i kontroli rynkowej oferty warzyw i owoców zgodnych z wymogami bezpieczeństwa konsumentów. Ma świadomość etycznej, zawodowej i społecznej odpowiedzialności za produkcję owoców i warzyw wysokiej jakości O2_K03
Potrafi pracować twórczo w zespole na różnych etapach łańcucha produkcyjno-handlowego O2_K05
Potrafi analizować, przebieg procesu produkcji ogrodniczej, rozwiązywać problemy i realizować zadania związane z ta produkcja O2_K06, O2_K07
Wymagania wstępne:
Podstawy warzywnictwa, Podstawy sadownictwa, Podstawy uprawy roślin ozdobnych w gruncie i w szklarni, szkółkarstwo, Przechowalnictwo produktów ogrodniczychTreści kształcenia:
Standardy i ocena jakości owoców i warzyw, produkowanych do bezpośredniego spożycia. Certyfikaty produkcji. Sortowanie produktów ogrodniczych, opakowania w ogrodnictwie, prezentacja towaruLiteratura:
1. Pieniążek S. A. Sadownictwo. PWRiL. Warszawa, 2000
2. Praca zbiorowa pod red. Cieślak H. Towaroznawstwo świeżych owoców, warzyw i ziemniaków, 1987
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy:
- prezentacja multimedialna oceny punktów sprzedaży owoców i warzyw, sprawozdanie z pobytu na giełdzie
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: na ćwiczeniach – umiejętność wnikliwej, szerokiej oceny oferty, jakości i prezentacji produktów ogrodniczych w różnych punktach dystrybucji: rynki hurtowe, sprzedaż detaliczna
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi: