Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20160o14Rok / Semestr:
2014/2015 letniNazwa:
Metodologia prac doświadczalnychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna metody badań naukowych, opisuje zasady planowania i przeprowadzenia badań doświadczalnych, rozróżnia czynniki wpływające na wyniki badań, charakteryzuje podstawowe procedury statystyczne do opracowania wyników badań.
Umiejętności:
Student formułuje hipotezy badawcze, planuje i przeprowadza eksperymenty biologiczne, dobiera właściwe metody pomiarowe, weryfikuje za pomocą obliczeń statystycznych założenia prac doświadczalnych, prezentuje graficznie wyniki badań.Kompetencje:
Student ma świadomość wpływu czynników niepożądanych na wyniki badań doświadczalnych, postępuje zgodnie z zasadami prowadzenia prac eksperymentalnych, dba o właściwy przebieg prac doświadczalnych gwarantujący uzyskanie rzetelnych wynikówWymagania wstępne:
matematyka, statystykaTreści kształcenia:
Problem naukowy i formułowanie hipotez. Metody badań naukowych. Eksperyment biologiczny jedno i wieloczynnikowy. Techniki doświadczalne i ich optymalizacja. Planowanie doświadczenia. Technika prowadzenia doświadczeń. Czynniki niepożądane w doświadczeniu. Analiza i opracowanie statystyczne wyników badań doświadczalnych. Wnioskowanie na podstawie badań eksperymentalnych i obliczeń statystycznych.
Literatura:
Podstawy metodologii badań doświadczanych w nauce o żywieniu i żywności, Gawęcki J., Wagner W., PWN 1984
Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, Czermiński J., Wasilewski , Paszek Z., Sikorski A., PWN 1974
Metody oceny:
Dwa pisemne sprawdziany.Uwagi: