ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20160o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Metodologia prac doświadczalnych
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna metody badań naukowych, opisuje zasady planowania i przeprowadzenia badań doświadczalnych, rozróżnia czynniki wpływające na wyniki badań, charakteryzuje podstawowe procedury statystyczne do opracowania wyników badań. Umiejętności: Student formułuje hipotezy badawcze, planuje i przeprowadza eksperymenty biologiczne, dobiera właściwe metody pomiarowe, weryfikuje za pomocą obliczeń statystycznych założenia prac doświadczalnych, prezentuje graficznie wyniki badań.

Kompetencje: Student ma świadomość wpływu czynników niepożądanych na wyniki badań doświadczalnych, postępuje zgodnie z zasadami prowadzenia prac eksperymentalnych, dba o właściwy przebieg prac doświadczalnych gwarantujący uzyskanie rzetelnych wyników

Wymagania wstępne: matematyka, statystyka

Treści kształcenia: Problem naukowy i formułowanie hipotez. Metody badań naukowych. Eksperyment biologiczny jedno i wieloczynnikowy. Techniki doświadczalne i ich optymalizacja. Planowanie doświadczenia. Technika prowadzenia doświadczeń. Czynniki niepożądane w doświadczeniu. Analiza i opracowanie statystyczne wyników badań doświadczalnych. Wnioskowanie na podstawie badań eksperymentalnych i obliczeń statystycznych.

Literatura: Podstawy metodologii badań doświadczanych w nauce o żywieniu i żywności, Gawęcki J., Wagner W., PWN 1984 Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, Czermiński J., Wasilewski , Paszek Z., Sikorski A., PWN 1974

Metody oceny: Dwa pisemne sprawdziany.

Uwagi: