ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20077f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Dodatki do żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności ich podstawowe właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne oraz limity użycia.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia tworzenie praktycznych aplikacji receptur przetworów żywnościowych zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe.

Wymagania wstępne: Chemia nieorganiczna i organiczna, biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Ustawodawstwo regulujące stosowanie substancji utrwalających i dodatków funkcjonalnych. Klasyfikacja i charakterystyka substancji: konserwujących, stabilizujących, emulgujących, zagęszczających, klarujących, smakowych i aromatyzujących, barwiących, przeciwutleniających, preparatów białkowych, kultur startowych i preparatów enzymatycznych. Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Literatura: 1. Food additives, Branen A., L., Davidson P., M., Salminen S., Deker M.,Inc.,NewYork, Basel 1990 2. Food additives, Codex alimentarius, Abriged Version,FAO/WHO, Ed. Smith B., Rome 1990 3. Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności, Rutkowski A., Gwiazda, S., Dąbrowski K., Czapski J., Kamiński E., Pluta A., Wyd. Agro and Food Technology 1997 4. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, Red. Sikorski Z., E., WNT 2000

Metody oceny: Egzamin pisemny – testowy, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: