ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10149o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Enzymologia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Witkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna zasady działania enzymów - rozumie mechanizm katalizy enzymatycznej - opisuje kinetykę działania enzymów - ma ogólną wiedzę o metodach izolacji białek enzymatycznych z różnych źródeł – wymienia techniki oczyszczania białek enzymatycznych - charakteryzuje metody chromatograficzne i elektroforetyczne. Umiejętności Student zna wyposażenie laboratorium biochemicznego oraz specyfikę i zasady pracy z enzymami – ma opanowane podstawowe metody izolacji białek enzymatycznych – dobiera techniki oczyszczania enzymów w zależności od właściwości białek enzymatycznych - stosuje właściwe metody oznaczania aktywności enzymatycznej – oblicza wydajność procesu oczyszczania.

Kompetencje: Kompetencje społeczne ( postawy ) Wyraża zrozumienie procesów enzymatycznych w przyrodzie – ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania – wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt – rozumie ważność przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Wymagania wstępne: chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Kinetyka, właściwości enzymów, mechanizm katalizy enzymatycznej; zasady izolacji białek enzymatycznych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz drobnoustrojowego; techniki oczyszczania enzymów z zastosowaniem frakcjonowanej precypitacji, specyficznej adsorpcji, chromatografii jonowymiennej, chromatografii powinowactwa biologicznego.

Literatura: 1. The enzyme catalysis process, Cooper A., Houben J., L., Chien L., C., New York, London 1988 2. Microbial enzymes and biotechnology, Fogarty W., M., NewYork, London 1983 3. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993 4. Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997 5.The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 6. Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny

Uwagi: